Hyppää pääsisältöön

Sofi Oksasen Viro

Sofi Oksanen syntyi ja kasvoi Jyväskylässä, mutta vietti lapsuutensa ensimmäiset vuodet Tallinnan Lasnamäessä. Kesät kuluivat mummolassa Haapsalussa. Matkat äidin kotimaahan veivät hänet toiseen maailmaan, jota hän kuvaa tarkasti ja kipeästi kirjoissaan.

Viron ja Venäjän historian synkimpiä puolia on Neuvostoliiton miehitys Virossa, joka alkoi vuonna 1940 ja päättyi vasta vuonna 1991. Noin 30 000 virolaista joutui jättämään kotinsa ja heidät vietiin Siperiaan työleireille, tehtaisiin ja kaivoksiin. Jotkut välttivät kiinniottamista ja pakenivat Viron metsiin ja tulivat tunnetuksi metsäveljinä.

Neuvostoliiton miehitys on jättänyt jälkensä virolaisten elämään. Maarit Tastulan Seitsemäs taivas keskusteluohjelmassa Sofi Oksanen muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan, jota leimasi vahvasti Viron miehityksen mukanaan tuoma huoli.

Sofi oppi jo lapsena, että kaikista asioista ei ole viisasta puhua. Suomessa asuessaan hän ei halunnut puhua virolaisista juuristaan. Sofin muistot lapsuudesta ovat hyviä, mutta huoli sukulaisista Virossa oli aina läsnä. Kotona Suomessa piti myös olla varuillaan. Perhe tiesi, että heidän puhelinta kuunneltiin ja kirjeet luettiin. Siperiaan kadonneet sukulaiset olivat myös tavallinen puheenaihe.

Sofin perhe vieraili Virossa aina, kun se oli mahdollista ja viisumi järjestyi. Suomesta vietiin sukulaisille länsimaalaista tavaraa, jota ihannoitiin. Mummolassa Haapsalussa Sofi oli lapsena nähtävyys, jonka hienoja trikoovaatteita ihasteltiin.

”Oh-hoh, mikä päivä!” -sarjassa vietetään päivää Sofi Oksasen ja hänen ystävänsä Júri Reinveren kanssa Tallinnan keskustassa ja lähiympäristössä. Kirjailija hankkii materiaalia uutta romaaniaan varten ja samalla esittelee itselleen tärkeitä paikkoja. Ohjelmassa käydään muunmuassa Mustamäellä ja pahamaineisessa Patarein vankilassa, jossa ovat istuneet lähes kaikki virolaiset mielipidevangit, tunnetuimpana heistä kirjailija Jaan Kross.

Teksti: Eeva Sani

Tietolaatikko

Sofi Oksanen syntyi Jyväskylässä 1977. Isä on suomalaisen sähkömies ja äiti virolaisen diplomi-insinööri

Romaanit: Stalinin lehmät (2003), Baby Jane (2005), Puhdistus (2008)
Puhdistus on toistaiseksi ainoa romaani,joka on voittanut sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon.Kirjan käännösoikeudet on ostettu jo yli kahteenkynmmeneen maahan.

Näytelmät: Puhdistus (2007), High heels society (2208)

Tietoteokset: Imbi Paju, Sofi oksanen (toim.): Kaiken takana oli pelko: Kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin (2009)

Muut julkaisut: Liina lyhyt hame- Kertomuksia keittiöstä (2011)

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.