Hyppää pääsisältöön

Sofi Oksasen Viro

Sofi Oksanen syntyi ja kasvoi Jyväskylässä, mutta vietti lapsuutensa ensimmäiset vuodet Tallinnan Lasnamäessä. Kesät kuluivat mummolassa Haapsalussa. Matkat äidin kotimaahan veivät hänet toiseen maailmaan, jota hän kuvaa tarkasti ja kipeästi kirjoissaan.

Viron ja Venäjän historian synkimpiä puolia on Neuvostoliiton miehitys Virossa, joka alkoi vuonna 1940 ja päättyi vasta vuonna 1991. Noin 30 000 virolaista joutui jättämään kotinsa ja heidät vietiin Siperiaan työleireille, tehtaisiin ja kaivoksiin. Jotkut välttivät kiinniottamista ja pakenivat Viron metsiin ja tulivat tunnetuksi metsäveljinä.

Neuvostoliiton miehitys on jättänyt jälkensä virolaisten elämään. Maarit Tastulan Seitsemäs taivas keskusteluohjelmassa Sofi Oksanen muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan, jota leimasi vahvasti Viron miehityksen mukanaan tuoma huoli.

Sofi oppi jo lapsena, että kaikista asioista ei ole viisasta puhua. Suomessa asuessaan hän ei halunnut puhua virolaisista juuristaan. Sofin muistot lapsuudesta ovat hyviä, mutta huoli sukulaisista Virossa oli aina läsnä. Kotona Suomessa piti myös olla varuillaan. Perhe tiesi, että heidän puhelinta kuunneltiin ja kirjeet luettiin. Siperiaan kadonneet sukulaiset olivat myös tavallinen puheenaihe.

Sofin perhe vieraili Virossa aina, kun se oli mahdollista ja viisumi järjestyi. Suomesta vietiin sukulaisille länsimaalaista tavaraa, jota ihannoitiin. Mummolassa Haapsalussa Sofi oli lapsena nähtävyys, jonka hienoja trikoovaatteita ihasteltiin.

”Oh-hoh, mikä päivä!” -sarjassa vietetään päivää Sofi Oksasen ja hänen ystävänsä Júri Reinveren kanssa Tallinnan keskustassa ja lähiympäristössä. Kirjailija hankkii materiaalia uutta romaaniaan varten ja samalla esittelee itselleen tärkeitä paikkoja. Ohjelmassa käydään muunmuassa Mustamäellä ja pahamaineisessa Patarein vankilassa, jossa ovat istuneet lähes kaikki virolaiset mielipidevangit, tunnetuimpana heistä kirjailija Jaan Kross.

Teksti: Eeva Sani

Tietolaatikko

Sofi Oksanen syntyi Jyväskylässä 1977. Isä on suomalaisen sähkömies ja äiti virolaisen diplomi-insinööri

Romaanit: Stalinin lehmät (2003), Baby Jane (2005), Puhdistus (2008)
Puhdistus on toistaiseksi ainoa romaani,joka on voittanut sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon.Kirjan käännösoikeudet on ostettu jo yli kahteenkynmmeneen maahan.

Näytelmät: Puhdistus (2007), High heels society (2208)

Tietoteokset: Imbi Paju, Sofi oksanen (toim.): Kaiken takana oli pelko: Kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin (2009)

Muut julkaisut: Liina lyhyt hame- Kertomuksia keittiöstä (2011)