Hyppää pääsisältöön

Lihattomat virtuaalipopparit villitsevät Japanissa

Nousevan auringon maan on totuttu tuottavan yllätyksiä pop- ja rockmusiikissa. Uusin villitys ovat poptähdet, jotka hengittävät vain bitteinä ruudulla tai isoina kolmiulotteisina heijastuksina.

Hatsune Miku, virtuaalipoppari Japanista.

Kolmiulotteisten tietokoneella luotujen naispopparien tekninen kehitys etenee vaudilla. Tokiossa on juuri meneillään suuret digimessut, Digi Concept Expo, jossa on esitelty päivitetyt versiot Japania villitsevistä animoiduista poptähdistä. Tähän asti virtuaalipoppareiden vuorovaikutus yleisön kanssa on ollut laimeaa, koska niiden keikat on animoitu etukäteen valmiiksi. Uuden liiketunnistin-tekiikan avulla animaatiohahmo voi elää hetkessä, sillä se jäljittelee reaaliajassa kulisseihin piilotetun ihmisen liikkeitä.

- Vaikka hahmoilla on ollut muutamia konsertteja jo aikaisemmin, tämä on ensimmäinen kerta, kun ne voivat olla vuorovaikutuksessa yleisön kanssa ja liikkua oikeasti kolmiulotteisessa tilassa, Tokion yliopiston tutkija Masaru Ishikawa kertoo.

Hän on ollut mukana kehittämässä uutta esitystekniikkaa.

- Tämän tapaiset konsertit ovat tähän asti näyttäneet 3D:ltä, mutta ne on tehty 2D-tekniikalla. Nyt nähty konsertti on ensimmäinen kerta, kun hahmo on oikeasti kolmiulotteinen ja se voi tanssia sekä laulaa muiden kanssa.

Yleisö sai osallistua messuilla nähdyn keikan tunnelmaan heiluttamalla ilmassa heille jaettuja sauvoja. Biisistä riippuen, sauvojen liikkeet tuottivat konserttisalin videoruudulle tähtiä, kipinöitä ja liekkejä. Paikan päällä oli 150 ihmistä, kun netin kautta tapausta seurasi 65 000 ihmistä. Yksi tunnin mittaisen konsertin yleisössä olleista kertoo, että vaikutelma poptähden läsnäolosta oli hyvin todellinen.

Esimerkiksi kuvassa oleva Hatsune Miku on tietokoneella tehty poptähti, jonka lauluääni on luotu Vocaloid-nimisellä äänisyntetisaattorilla. Hän on siitäkin erikoinen tähti, että hän on kerännyt miljoonia YouTube-katselukertoja siansaksa-versiollaan suomalaisesta netti-ilmiönäkin tunnetusta Ievan Polkasta. Muita genren tähtiä ovat vihreätukkainen Megpoid ja punatukkainen Akikoloid. Niiden biisit ovat kivunneet jopa Japanin hittilistalla TOP10:een. Lauluääni ei ihan vielä kuulosta ihmisen luonnolliselta ääneltä, mutta lähelle se pääsee ainakin japanipopissa kuultua nasaalia naisääntä. Soundillisesti vertailukohtana voisi olla nykyräppäreiden paljon käyttämä autotunella muokattu ihmisääni.

Vanhoja vocaloid-keikkoja YouTubessa:

Anime Expo 2011 @ Hatsune Miku Concert [LA]

Megpoid konsertissa viime vuonna

Akikoloidin musiikkivideo

Lähteet: Reuters