Hyppää pääsisältöön

Juhani Kenttämaa: The Black Keys / Lonely Boy

Viikon piristävin tuulahdus puhaltaa suoraan Amerikan keskilännestä. Tyrät rytkyvät, kun juureva kaksikko iskee tanssittavalla rokilla yksinäisyyttä ja pimeyttä vastaan! Kuuntele näyte:

The Black Keys-kaksikko poseeraa penkeillä istuen. // Kuva: Nonesuch Records

Tällä viikolla The Black Keys saattaa kuulijansa matkalle läpi Amerikan pikisten valtateiden, rähjäiseen motelliin, jonka aulabaarissa useat onnenonkijat lojuvat tauolla matkallaan ei mihinkään. Ilma on tiivis tupakasta, kahvista sekä pitkään jatkuneista helleaalloista. Tuulettimet puskevat sisätilan hikistä löyhkää ulos avonaisista ikkunoista pölisevälle preerialle, kunnnes joku uskaltautuu haastamaan joutilaan ilmapiirin parilla harkitulla tanssiaskeleella. Vanhan putkiradion äänentaso nousee rahisevasti, kun paikalla olevat ihmiset aloittavat staattisen hytkynnän tilan täyttävän kappaleen tahdissa. Bluesilla elämänsä kyllästänyt mies äityy viemään tanssinsa entistä määrätietoisemmaksi, kun muut ympärillä olevat jakavat energian, mitä The Black Keys ja kihisevän kostea tanssi saavat aikaan. Kappale päättyy yllättäen nopeasti, eikä radiokaan tarjoa enää toista samanlaista. Joka tapauksessa hetki on ollut jokaisen sekunnin arvoinen, sillä se toi tarvittavan muutoksen pysähtyneen painostavaan tunnelmaan ja yhdisti muukalaiset toisiinsa yllättävällä tavalla. Matkaa on tästä taas helpompi jatkaa...

Tällaisen mielikuvan ja raaka-aineet tarjosi duo nimeltä The Black Keys, jokaon hämmentänyt lientä yhdessä _Cee Lo Green_istäkin tutun tuottajan, Danger Mousen kanssa. Taikapataan heitettiin ripaus _The Calsh_in energiaa, _The Cramps_in burleskia rockabilly asennetta ja _ZZ Top_in pysäyttämätöntä poljentoa. Pitkään ja hartaasti keitetyn kastikkeen lopputuotteena syntyi albumi lanteet löysäävää rokkia, joka kulkee päättäväisesti, kuin amerikkalainen matkailuauto _El Camino _vieden kaukokaipuusi aivan uusiin sfääreihin.

Lonely Boy enteilee joulukuussa julkaistavaa The Black Keysin seitsemättä albumikokonaisuutta, jonka Dan Auerbach ja Patrick Carney ovat äänittäneet kotistudiollaan Tenneseen Nashvillessä. Juurevuus ja konstailemattomuus kuuluvat Lonely Boy -kappaleen kotikutoisuudessa sekä kotipaikkakuntansa äärettömien maissipeltojen rapinana. Mutta ärsyttääkö sinua kaksikon renkuttava ruikutus rakkauden kaipuusta ja yksinäisyydestä? Vai onko miljoonia kotimaassaan myynyt kaksikko vihdoinkin osunut kultasuoneen ja pedannut tiensä myös suomalaisten sydämiin. Kuuntele kipale kokonaisuudessaan Uuden musiikin aamuvuorosta suorana joka arkipäivä kuluvan viikon ajan n. klo 10.40 ja anna mielipiteesi kuulua!  

Tsekkaa Lonely Boy -video tästä!

Kuuntele näyte: