Hyppää pääsisältöön

Eteenpäin silkalla jästipäisyydelläPari vuotta sitten tapasimme Akuutissa salolaisen Mauri Salmisen, jolta oli amputoitu molemmat jalat, ja joka oli juuri toipumassa toisen jalkansa amputoinnista. Nyt elämä on siinä vaiheessa, että on opeteltava kävelemään uuden proteesin avulla. Itse sairauskertomus alkaa kuitenkin jo vuosikymmenten takaa:

– Se alkoi vuonna 1969. Olin Hämeen lennostossa Tikkakoskella reservialiupseerikoulussa. Sairastuin siellä ja jouduin keskussotilassairaala ykköseen armeijavaatteet päällä.

Diagnoosi oli diabetes.

– Sitä ruvettiin ihan insuliinipiikkien kanssa lääkitsemään, töissä oltiin ja töitä tehtiin joka päivä. Päivääkään en ole ollut työttömänä. Se oli sitä aikaa, kun diabeteksen hoidossa olivat vielä lasiset ruiskut, jotka piti steriloida uunissa. Ei ollut sellaisia kuin tänä päivänä: kertakäyttöneuloja ja ruiskuja.

Vesirokon aiheuttama ruusu vei sairaalaan

Käännekohta sairaudessa oli vuosi 1991.

YLE Akuutti– Sairastuin vesirokon viruksen aiheuttamaan ruusuun. Makasin sairaalassa puoli vuotta, kun vasemman nilkan niveleen tuli sellainen sarkonivel ja sitten jouduttiin ottamaan pohje auki, kun se märkä rupesi nousemaan ylös polveen päin.

Yllättäen pahempaan kuntoon oli kuitenkin mennyt toinen jalka.

– Lääkäri yksi aamu tuli ja sanoi, että nyt on sellainen tilanne, että leikkiminen loppuu ja oikea jalka joudutaan amputoimaan.

Diabeteksen aiheuttamat verenkiertohäiriöt olivat ilmeisesti vahingoittaneet jalkaa, ja jalka oli leikattava.

Polkkamestaruus vielä amputoituna

– Lääkäri sanoi minulle aamulla kierrolla, että jos sinulla on joku henkilö, jolle haluat soittaa ja keskustella asiasta niin soita nyt. Niin soitin silloiseen Proteesisäätiöön. Sieltä tuli apuvälineteknikko ja kutsuttiin kyseinen ortopedi paikalle. He suunnittelivat, miten amputointi tehdään. Tämä apuvälineteknikko ilmoitti, että kun tuosta pistätte poikki, niin hän tekee siihen hyvän proteesin. Ja hän todella teki.

YLE Akuutti– Jalka on 1996 amputoitu, niin me ollaan vaimon kanssa voitettu 1998 Salon kaupungin polkkamestaruus. Eli se on ollut tosi hyvä proteesi.

Oikea jalka toipui ja toimi proteesin kanssa. Mutta vasen jalka sen sijaan vaivasi edelleen.

– Se oli tämä vasen jalka sitten melkein vuoden kipsissä, kun sen päälle ei saanut varata painoa.

– Kävelin sen kanssa vuoteen 2000 asti. Eihän se hyvä ollut, mutta pystyin kuitenkin kävelemään.

Verenmyrkytys oli viedä hengen

Mauri Salminen muistaa yhä tilanteen, kun hän vuonna 2000 hitsasi pääsiäisen pyhinä pikkutraktorin peräkärryä.

– Kantapäässä oli suoraan sanottuna aukko, josta mätä valui ulos. Oli sovittu, että syön lääkkeitä ja antibiootteja niin kauan kuin jaksan. Lääkäri oli sanonut, että näin jalka pysyy todennäköisesti rauhallisena, mutta ei parane.

YLE Akuutti– Ilmoitin pääsiäisen jälkeen, etten syö yhtään pilleriä enää. Sanottiin, että tule tänne ja menin maanantaina sairaalaan. Sainkin sokinomaisen sepsiksen, verenmyrkytyksen, joka lähti kantapäästä ylös ja sitten oli jo kiire. Jouduttiin tekemään hätäamputaatio, kun sepsis alkoi lähestyä sydäntä. Siinä meni vasen jalka.

– Selvisin siitä ihme kyllä hengissä. Kun haava parani, jalkaan tehtiin proteesi. Mutta kun se hätäamputaatio tehtiin, jalasta tuli kuusi seitsemän senttiä lyhyempi kuin toinen.

Plastiikkakirurgi operoi jalkaa useaan kertaan, mutta jossain vaiheessa tuli vastaan se, että sitä ei enää loputtomiin voi paikata. Amputoidun kohdan iho ei ole samanlaista ihoa kuin normaali iho.

Oma päätös uudesta operaatiosta

– Siihen tuli sääriluun reunaan suoraan sanottuna luumätä. Tein itse ortopedin kanssa päätöksen, että pistetään poikki polven yläpuolelta. Nyt se on polven yläpuolelta katkaistu, siinä on ensimmäinen proteesi ja sen kanssa yritetään nyt ruveta kulkemaan.

YLE AkuuttiSekään amputaatio ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan:

– Sain sen operaation jälkeen kaksi sydäninfarktia, Salminen kertoo.

– Vaimo soitti minulle sairaalaan, ja vähän aikaa kun keskusteltiin, hän kysyi, että mitä olet oikein juonut siellä? Kuulostat kuin olisit humalassa. Hän oli jotain muutakin kysynyt, mutta vastaus jäi kesken.

Vaimo pisti puhelimen kiinni ja soitti osastolle, että menkää katsomaan, sillä potilas ei ole kunnossa.

– Olikin se ensimmäinen sydäninfarkti meneillään.

YLE AkuuttiSen jälkeen Mauri Salminen vietiin röntgeniin ja käännettiin siellä kyljelleen.

– Silloin sydän romahti, pysähtyi. Sitten jo oikein elvytettiin, mutta saatiin sydän käymään ja taas teho-osastolle takaisin. Sieltä sitten loppujen lopuksi selvittiin normaaliosastolle. Mutta kun infarktit tulivat, niin elimistöön kertyi niin paljon nestettä, että tyngänpää repesi kahdesta kohdasta auki. Niitä jouduttiin paikkaamaan.

Ongelma oli, ettei infarktien takia voitu antaa epiduraalipuudutusta.

Revenneet paikat ortopedi korjasi paikallispuudutuksessa. Hän otti ihonsiirron ja nyt reiät ovat Salmisen mukaan kiinni.

– Eihän ne niin nätin näköisiä ole, mutta eihän tässä mihinkään missikisoihin olla menossakaan, Salminen nauraa.

Tavoitteet selvillä – kävelemään jälleen

Ongelmatonta viimeisestä amputoinnista toipuminen ei ole kuitenkaan ollut. Aikaa on mennyt parisen vuotta ja vaikka haavat ovat parantuneet, ongelmana on kipeä paikka jalassa.

YLE Akuutti– Ei tarvitse kuin kaksi kolme tuntia pitää proteesia, niin jalkaa rupeaa särkemään valtavasti. Olen TYKS:ssakin kipupolilla ollut.

Syksyllä 2011 tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että jalan sisällä on nestepatja, joka poistetaan leikkauksella. Edessä on siis jälleen uusi leikkaus ja toipuminen.

– Tavoite on saada pidettyä proteesia, opetella sillä kävelemään.

Hirvimetsälle päästiin sittenkin

– Olen kaksi vuotta ollut poikain kanssa pois mettästä ja kyllä on koko ajan ollut tavoite, että aion mennä vielä hirvimetsälle. En ole siitä ajatuksesta vielä luopunut, vaikka olen osan aseistakin myynyt pois.

YLE AkuuttiLokakuun kahdeksantena päivänä tavoite toteutuikin. Mauri Salminen pääsi kuin pääsikin hirvimetsälle tutun hirviporukan kanssa. Sukulaispoika oli mukana passiseurana ja maastoautolla päästiin sähkölinjan reunalle asti:

– Pari viimeistä päivää on ollut touhua täynnä kuin vissypullo. Kyllä huomaa, että se päivä on lähestynyt ja kyllä sitä on vartonut. Kun välillä on näyttänyt että ei sitä pääse, mutta nyt kumminkin ollaan täällä passissa ja tehdään se, mikä pystytään tekemään.

– Tämä on tätä istuskelua ja odottelua. Kyllä pulssi kuitenkin nousee, kun rupeaa koiran haukunta tulemaan lähemmäs ja rupeaa risut katkeilemaan, että kyllä siinä niin kuin herää.

Mauri Salminen pohtii, että haluaisi tietenkin tehdä paljon enemmän:

– Silloin, kun oli jalat terveet vielä, kannettiin passitorneja suolle ja tehtiin paljon kaikkea.

YLE Akuutti– Kun on ollut välillä poissa ja pari kertaa kuoleman kielissä sairaalassa maannut, niin sieltä kun on tullut, niin kyllä se vastaanotto on ollut metsästysporukassa todella myönteistä. Eihän tämä maailma voi mennä niin, että kaikilla menee yhtä hyvin.

– Täällä on kiva istua ja ei yhtään harmita, vaikkei pääse ampumaan. Välillä menee näin, ettei edes näe hirveä muuta kuin lahtivajalla. Kyllä näitä on ollut tyhjiä päiviä, ettei ole mitään saatu, mutta on vain sitkeästi yritetty ja sitten se on onni ollut välillä myötä.

– Nyt ollaan vain peukut pystyssä ja odotetaan, että jos edes näkisi jotain, Salminen tuumii.

Vaimon kanssa vahva liitto

Sitkeä apu on myös vaimo, jonka kanssa liitto on vuosien mittaan vain vahvistunut.

– Kyllä mun täytyy sanoa, että ei oikeastaan parempaa voi pyytää ja vaatia. Täytyy nostaa kyllä hattua. Hän on jaksanut olla ja auttaa, eikä se aina ole niin helppoa ollut.

Yhteinen liitto on kestänyt jo 35 vuotta. Joka vuosi vaimo on saanut hääpäivänä yhtä monta ruusua kuin on vuosia.

YLE Akuutti– Ei liitto ole koskaan millään lailla ollut hatara, mutta joskus tuntuu, että se liitto on vain tullut vahvemmaksi ja vahvemmaksi.

Vaimo Tarja Salminen muistelee, että sairauksien kanssa ensi alkuun mentiin, porskutettiin ja uskottiin, että tästä selvitään.

– On tästä selvittykin, ei sitä voi sanoa, mutta kieltämättä joskus tuntuu, että on vähän raskasta. Onneksi on noita apujoukkoja lähellä, että saa suurimpia kaataa.

– Ei hän ihan turhasta rutise ja muistaa aina kiittää.

– Paljon on ihmisiä, joilla on näitä liikuntavaikeuksia. Moni luovuttaa liian helpolla, monta kertaa päästään eteenpäin, kun on omaa sinnikkyyttä, Tarja Salminen uskoo.

– Meillä on kaikilla omat taakkamme. Täytyy luojaa kiittää, että päänuppi on säilynyt suhteellisen terveenä. Siellä sängyssä kerkiää sitten makaamaan, Mauri Salminen filosofoi.

– En tiedä onko se vaan sitten tämä suomalainen jästipäisyys, että periksi ei anneta. Pakko on vain yrittää, Mauri Salminen sanoo.

Toimittaja: SINI SILVÀN

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 9.11.2015