Hyppää pääsisältöön

Pertti Neumannin oma beibi

Pertti Neumann kertoo loukkaantumisestaan ja uudesta Dingo-albumista. Saamme vastauksen kysymykseen milloin hän lopetti meikkaamisen, mutta voisiko hän vielä joskus harkita heittävänsä lateksit ja kajaalit naamaansa?

Tietolaatikko

Pertti "Nipa" Neumann (ent. Nieminen), s. 11. lokakuuta 1959 Pori
Dingo-yhtyeen laulaja ja lauluntekijä vuodesta 1982
Ohjelma sisältää otteita dokumentista: Dingo ja levottomat tuhkimot 1986 ja tv-uutisista: Dingo Posiolla 1985

Tallitähdet -tosi-tv-sarjassa kätensä loukannut muusikko Pertti Neumann sävelsi, sanoitti — sanalla sanoen loi — uuden Dingo-albumin (Humisevan harjun paluu 2008) muutaman vuoden tauon jälkeen.

”Jos huomaan, että olen nyt ollut tämän saman jutun kimpussa puolikin tuntia, niin se alkaa olla itselleni se maksimiaika. Pidän ihanteena sellaista viittä – kymmentä minuuttia per kappale”, artisti analysoi ilmeisen nopeaa sävellystyötään.

Vaatimattomuus ei ole adjektiivi, jota 80-luvun suosikkiartisteihin on tavattu yhdistää, mutta jos kokonaisen sukupolven yhdistäviä kappaleita syntyi jo silloin muutamassa minuutissa, ei voi kuin hämmästellä miehen lahjakkuutta.

Yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen ei ole empinyt missään vaiheessa käyttää yhtyeellä sen alkuperäistä nimeä:

”Se (Dingo) on ollut mun oma beibi — aina. Tämä on ihan ajan tuomaa juttua. Olen ollut tässä kaksikymmentäviisi vuotta. Monissa bändeissä miehitykset vaihtuvat ajan kanssa. Joku Motörhead on puhtaasti Lemmyn (Kilmister) keissi ja sillä hyvä.”

Alkuperäisjäseniä tai ei, Dingon vaikutusta suomalaiseen musiikkiteollisuuteen ei voi aliarvioida. Jotain Neumannin sävellystaidoista kertoo haastattelussakin esille nostettu Dingon tribuuttialbumi (Melkein Vieraissa - Nimemme On Dingo 2008), johon suosikkikappaleitaan versioivat muun muassa Lordi, Hanna Pakarinen ja rock-konkari Remu Aaltonen.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto