Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Pistokset polven nivelrikkoon
”Sain aikoinani ortopediltä vinkin, että ARZAL 3 x lääkepistoksella polveeni nivelrikon oireet voisi helpottua. Pyysinkin sitten parin vuoden päästä lääkäriltä, että hän antaisi nuo 3 x sarjan pistokset. Näin tehtiinkin, mutta hän ei aspiroinut polvea kuten pistosohjeessa neuvotaan, vaan ruuttasi ARZALIn suoraan polveen. Olikohan tuo ns. ammattitaitoisesti tehty, kun hän ei esim. tiennyt, että polvi voidaan puuduttaa ennen toimenpidettä ennen kuin hänelle siitä erikseen mainitsin?”


Arzal on aika hyytelömäistä ainetta, mutta se kyllä menee hyvin ohuenkin neulan läpi. Onkin melkein sama, laittaako puudutetta, vai saman tien itse lääkeainetta – kipu on käytännössä sama. Jos polvesta vaikka poistetaan verta paksummalla neulalla, toki puudutetaan.

Aspirointi taas tarkoittaa sitä, että kun neulalla mennään nivelonteloon, ruiskun mäntää vedetään taaksepäin, ja katsotaan, tuleeko nivelnestettä näkyviin. Jos tulee, tietää, että pistos menee oikeaan paikkaan. Näin ohuen neulan läpi sitä ei välttämättä juurikaan tule. Toisaalta oikean kohdan huomaa myös siitä, kuinka paljon neula vastustaa sitä sisään työnnettäessä.

Kuulostaa siltä, että kyllä tässä kaikki on ihan asianmukaisesti hoidettu. Jos Arzal ei auta, kysyjä saattaa vain kuulua siihen huonompi-onniseen porukkaan, joka ei lääkkeestä apua saa.


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015