Hyppää pääsisältöön

Makupaloja juhlapöytään

Timo Nykyri ja Janne Pekkala ohjelmassa Juhlamakupalat
Janne Pekkala (oik.) ja apumiehensä Timo Nykyri. Timo Nykyri ja Janne Pekkala ohjelmassa Juhlamakupalat Kuva: Juha Korhonen Makupalat,Janne Pekkala,Timo Nykyri,Juhlamakupalat

Makupaloissa valmistetaan monenlaisia ruokia ja juomia vuoden suuriin juhliin. Suositusta ruokaohjelmasta muistetaan katsojien piirissä etenkin pahanmakuiseksi osoittautunut kiivirahka sekä epäonninen pullapitko.

Makupalon vuoden 1999 joulujaksossa kokit Janne Pekkala ja Timo Nykyri valmistavat muun muassa sinappia, lohirullia, herneistä tuuvinkia ja jouluglögiä.

Juhlamakupaloissa syntyy mantelitähtiä, appelsiinikakku ja joulupullaa. Perinteiset herkut -jaksossa palvataan joulukinkkua savusaunassa ja valmistetaan lanttu- ja perunalaatikkoa sekä sekahedelmäkiisseliä.

Vuoden 2004 Juhlamakupaloissa valmistetaan jouluruokia uudella tavalla, tehdään maistuvia säilykkeitä kuten punasipulihilloa, joka sopii hyvin vaikkapa kinkun kanssa. Itse tehtyjä säilykkeitä voi antaa myös lahjaksi. Joulukala voi vaihteeksi olla lohihyytelöä, joka kannattaa tehdä muutamaa päivää aikaisemmin valmiiksi.

Joulukinkkua on tarjolla kahdenlaista: savustettua ja perinteisesti leivinuunissa valmistettua. Kokit tekivät myös piparkakkutalon, jonka he kasaavat ja koristelevat.

"Ei tähän Safa-arkkitehtia tarvita", toteaa apukokki Timo Nykyri.

Tv-kokit muistelevat aiempia Makupalat-ohjelmia piparkakkutalon koristelun lomassa. Yksi riemastuttavimmista osista oli pullapitkon letittäminen, jonka lopputulos ei ollut ihan oppikirjojen mukainen.

Vuoden viimeiset grillijuhlat voi järjestää uutenavuotena. Grilli vain kuumaksi ja booli valmiiksi. Liha- ja makkaravartaat sekä lämmin perunasalaatti maistuvat varmasti. Kokit tarjoilevat jälkiruuaksi lämpimiä juomia eri tavoin terästettyinä.

Ruuanlaiton lomassa nähdään, miten sujuu karpalonpoiminta ja kuullaan, mitä ovat revontulet.

Kokkikaksikon pääsiäismenyy oli vuonna 1999 tavanomaisesta poikkeava. Lammas sai väistyä pippurisen porohöystön tieltä. Ruoka tarjoillaan kastikkeen kera ja lisäkkeinä on kasviksia sekä perunoita. Jälkiruoka on lähes, mutta ei kuitenkaan ollenkaan, kuin tuo perinteinen pääsiäispasha: valmistetaan herkullinen kiivirahka.

Kaikki Makupalojen reseptit ovat nähtävillä ohjelman vanhoilla nettisivuilla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto