Hyppää pääsisältöön

Terveyssisarten matkassa 1969

Suomalainen terveydenhoitomalli eli murrosvaihetta 1960-1970-luvun taitteessa. Mitä työtä käytännössä tekevät kunnalliset terveyssisaret miettivät tilanteesta?

Sotien jälkeen terveydenhuoltojärjestelmämme oli keskittynyt kattavan sairaalaverkoston luomiseen. Kun se oli valmis, alettiin kiinnittää huomiota myös siihen, että moni sairastuminen oli ennaltaehkäistävissä.

Koska moni potilas sairasti kodin sijaan nyt sairaalassa, suunniteltiin vuonna 1969 kunnallisten kiertävien terveyssisarten määrän vähentämistä rajusti.

Mitä mieltä terveyssisaret asiasta olivat?

Pitkään valmisteltu kansanterveyslaki säädettiin vuonna 1972. Se velvoitti kunnat tarjoamaan kuntalaisilleen maksuttomat palvelut terveyskeskuksissa.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto