Hyppää pääsisältöön

Bussilla Sibeliustaloon

Bussikuljetus lähti Kiasman edestä.

Sinfonia Lahti tarjosi helsinkiläisyleisölle erityismahdollisuuden lähteä kuuntelemaan orkesterin konsertti Sibeliustaloon eilen torstaina. Näin helsinkiläisille tarjottiin sama mahdollisuus kuin lahtelaisilla on tänään: kuulla orkesterin konsertti peräkkäisinä päivinä kahdessa tasokkaassa konserttisalissa, ensin Lahden Sibeliustalossa ja sitten Helsingin Musiikkitalossa.

Ilmoitus bussikyydistä oli Helsingin Sanomissa kahta päivää aikaisemmin. Mukaan orkesteritoimiston saamien tietojen mukaan oli tulossa 28 henkeä, mutta bussiin nousikin yllättäen 44 innokasta kuuntelijaa. Kaikki pääsivät kuitenkin kyytiin. Eikä ylimääräisiä istumapaikkoja bussiin juuri jäänyt.

Tomi Kotala ja Antti Tolvanen.

Odotan hienoa akustiikkaa

Ilmoituksen Hesarissa oli nähnyt mm. Lahdesta kotoisin oleva, nykyisin helsinkiläistynyt insinööri Antti Tolvanen, joka halusi viedä puolisonsa konserttiin Sibeliustaloon. Antti oli käynyt talossa kerran aikaisemminkin, mutta puoliso Tomi Kotalalle, joka on myös insinööri, kerta oli ensimmäinen. "Minulla on neutraali suhde klassiseen musiikkiin ja tunnen sitä jonkin verran", Tomi sanoo. Hän on kotoisin Rovaniemeltä ja lisää että puheissa oli ollut vierailu Sibeliustaloon. Nyt se päätettiin toteuttaa. "Odotan hienoa akustiikkaa."

Eilen Musiikkitalossa - tänään Sibeliustalossa

Vieressäni bussissa istui Päivi Aalto, entinen pianonsoitonopettaja, joka kertoo kouluttautuneensa musiikkiammatin jälkeen sairaanhoitajaksi: "Työskentelen nyt lasten psykiatrisena hoitajana ja työni on erittäin antoisaa." Lahti on Päiville tuttu opiskelukaupunkina, mutta tuolloin Sibeliustaloa ei vielä ollut ja siksi konserttikokemuksesta Sibeliustalossa oli tulossa ensimmäinen.

Päivin korvat olivat virittyneet Musiikkitalon taajuudelle, sillä edellisenä iltana hän oli korkannut Musiikkitalon RSOn konsertissa. "Kokemus oli hyvä, lukuunottamatta vierustoverin 'elämöintiä' - paikalla oli liian tuhiseva nenä." Paikan vaihto väliajan jälkeen auttoi asiaa ja antoi myös antoisan kakkoskokemuksen parvella, siellä perinteisellä puolella salia, kapellimestarin selän takana.

Sibeliustalon konsertin jälkeen

Päivi piti paljon kuulemastaan. "Orkesteri, Sinfonia Lahti, soittaa erittäin hyvin yhteen. Jotenkin kuulin soiton täällä pehmeämpänä verrattuna eiliseen RSOn konserttikokemukseeni Musiikkitalossa. Nyt kyllä kiinnostaa myös päästä kuuntelemaan tämä sama konsertti Musiikkitaloon. Mahtaisikohan sinne vielä saada lippuja?"

Myös Tomi Kotalalle ja Antti Tolvaselle konserttikokemus Sibeliustalossa oli hyvä. "Konsertin alkupuolen paikat olivat neljännellä rivillä edessä. Siinä erotti liiaksi viulut vasemmalla ja sellot oikealla. Väliajan jälkeen saimme vaihdettua paikat ensimmäisen parven ensimmäiselle riville. Se oli erilaista, paljon parempaa, koska kuulokuva oli kokonaisempi. Nyt kyllä kiinnostaa mennä konserttiin myös Musiikkitaloon!"

Teksti ja kuvat Laila Kangas

Katso yle.fi/klassinen & kuuntele YLE Radio 1 Sinfonia Lahden konsertti suorana Helsingin Musiikkitalossa pe 4.11. klo 19.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.