Hyppää pääsisältöön

CIA myöntää - salainen osasto tarkkailee ja lukee Twitter- ja Facebook-viestejä

Mielipiteesi ei ole enää salainen.

CIA kyylää statuksiasi // Kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on myöntänyt uutispalvelu Associated Pressille tarkkailevansa tavallisten käyttäjien Twitter- ja Facebook-viestejä. Tiedustelupalvelulla on toimintaan oma, usean sadan hengen ryhmänsä, joka työskentelee salaisessa osoitteessa. Toimistotalon sijaintia ei paljasteta turvallisuussyistä.

Harvinaislaatuisessa haastattelussa CIA:n Open Source Center -tiimin johtaja Doug Naquin paljastaa, että he analysoivat päivittäin miljoonia viestejä niin Twitteristä kuin Facebookista. Naquin myöntää myös, että he huomasivat Egyptin mellakoiden syntyvän sosiaalisessa mediassa jo ennen niiden puhkeamista kaupungin kaduilla.

Analyytikot keräävät ja analysoivat tietoja niin twiittauksista kuin blogeistakin ja vertaavat sitten tietoja paikallislehtien uutisiin tai salaisesti kaapattuihin puhelinkeskusteluihin. Näiden perusteella osasto kykenee rakentamaan kuvaa eri ryhmittymien reaktioista maailman tapahtumiin. Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen CIA tarkkailikin Twitteriä aktiivisesti saadakseen kuvan uutisen vastaanotosta maailmalla. Analysoinnilla pyritään ennustamaan etukäteen myös tulevat kansannousut.

Naquinin osasto tunnetaan CIA:n sisällä lempinimellä ”kostonhimoiset kirjastonhoitajat”. Johtajan mukaan parhaimmat agentit ovatkin kuin ruotsalaisesta kirjallisuudesta tuttu naishakkeri Lisbeth Salander.

- [Paras agentti on] omalaatuinen, epäkunnioittava hakkeri, joka osaa etsiä sellaista kamaa mitä ihmiset eivät edes tiedä olevan olemassa.

Osaston nimettömänä pysyttelevä varajohtaja toteaa haastattelussa Twitterin ja Facebookin olevan tärkeitä lähteitä maailman laajuisten kriisien seurannassa. Esimerkiksi hän mainitsee Bangkokin mellakat keväältä. Sosiaalisen median tärkeydestä maailmanpolitiikassa kertoo jotain se, että osaston tekemät analyysit päätyvät Yhdysvaltain presidentin päivittäisiin tiedustelubriiffauksiin lähes päivittäin.

Lähteet: Associated Press