Hyppää pääsisältöön

Jätteiden jäljillä

"Tavaraa ei pidä vain heittää pois, se on käytettävä loppuun ja sen jälkeen käsiteltävä siten, että se voidaan palauttaa takaisin luontoon" valistetaan Jätteiden jäljillä ohjelmassa vuodelta 1972.

Ohjelmassa perehdytään jätteiden kiertokulkuun maaseudulla ja kaupungissa. Maatilaa käytetään esimerkkinä ekologisesta elämisestä, jossa mm. ruuan tähteet päätyvät helpommin kierrätykseen kuin kaupungissa.

Jätteiden lajittelu mahdollistaa raaka-ainaiden tehokkaan uusiokäytön. 70-luvulla kotitalouksien jätteiden lajittelu oli vielä alkutekijöissä. Romukauppiasta esittävä Asko Sarkola visioi tulevaisuutta: "olisi hienoa jos kodeissa voitaisiin kerätä jätettä eri astioihin".

Kierrätyksessä luovuus on valttia. Asko Sarkola näyttää, minkä nykyaikanakin suositun ajanvietehitin voi saada aikaan vanhasta hetekasta.

Teksti: Heidi Sommar