Hyppää pääsisältöön

11-vuotias Freeman laulaa Lasten Radiossa

Laulaja Freeman alias Leo Friman aloitti julkisen viihdyttäjän uransa Yleisradion lastenohjelmissa. Vuonna 1962 Lasten Radion Lea Pennanen vieraili Hämeenlinnassa taltioimassa paikallisten kykyjen bravuureja.

Toukokuun viimeinen päivä 1962 oli niin radiossa kuin tv:ssä omistettu Hämeenlinnalle. Lasten Radiossa joukko musiikkiopiston lapsia kertoo koulutodistuksistaan, eläimistä, lähiseudun uintipaikoista ym.

Pohditaan myös karhun käyttökelpoisuutta kotieläimenä. Ajatus huvittaa lapsia suuresti.

Reipas Leo Friman kehuu kaupungin ympäristön uusia teitä, joilla liikkuu hienoja autoja. Joku lapsista haluaisi omankin auton. Leo kertoo myös jutun koirasta, joka karkasi komeroon - eikä siitä paljon muuta kerrottavaa ollutkaan.

Ohjelmassa kuullaan jutustelun lisäksi lasten runo- ja lauluesityksiä. Leo laulaa laulun Killestä ja Kallesta, kahdesta nelivuotiaasta kaveruksesta, jotka lähtivät katselemaan maailmaa.

Tietolaatikko

Kille ja Kalle. Säv. ja san. Usko Kemppi.

Leo Friman esiintyi Leevi-veljensä kanssa myös satupiirtäjä Kylli-tädin tv-ohjelmassa 1960-luvun alussa. Kyseistä ohjelmaa ei kuitenkaan ole tallella. Veljesparin bravuureihin kuului Killen ja Kallen ohella laulu Kettu Repolainen pitkähäntä.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto