Hyppää pääsisältöön

Muinaisen Assyrian suurvallan vaiheita

Muinainen Assyrian valtakunta noin 700 eaa.
Assyrian Empire 700 BC Muinainen Assyrian valtakunta noin 700 eaa. Assyria

Assyria oli antiikin Kreikan ja Rooman veroinen valtio, joka vaikutti 2000 vuoden ajan Mesopotamiassa, Kaksoisvirtain maassa. Aaro Söderlundin toimittamassa 10-osaisessa sarjassa käydään läpi Assyrian suurvallan yhteiskuntaa, elämää, tiedettä ja kulttuuria.

Assyrian suurvalta sai alkunta, kun se itsenäistyi noin 2000 eaa. Uus-Sumerin vallan alta. Assyria sijaitsi tärkeiden kauppateiden varrella, jotka johtivat Mesopotamiasta Anatoliaan. Välillä Assyria oli Egyptin vallannut suurvalta, välillä kauppamahti.

Assyrian tietäjien matematiikka ja tähtitiede näkyy nykyihmisten arkipäivässä, kellotaulusta alkaen. 60:een jako on mesopotamialaista perua.

Tieteessä oli viisi pääluokkaa: ennustiede, astrologia tai astronomia, magiikka, lääketiede ja valitusvirret. Päätieteet jakautuivat aputieteisiin. Esimerkiksi matematiikka oli vain yksi ennustieteen erikoisalue. Matematiikassa mesopotamialaiset tunsivat mm. nollan, piin, käänteisluvut, potenssit, neliö- ja kuutiojuuret, logaritmit, tasogeometrian ja moniasteiset yhtälöt.


Tieteen käsitys ei Assyriassa kuitenkaan sisältänyt kehityksen ideaa, sillä kaiken tiedon katsottiin tulleen jumalallisena ilmoituksena. Tieto oli annettu tietyille henkilöille tiettyä tarkoitusta varten. Jumalilta saatu tieto nosti hallitsevan luokan lähemmäs jumalia.

Assyriassa oli runsaasti kirjallisuutta. Tunnetuin on Gilgamesh-eepos, josta kertoo sen suomeksi kääntänyt professori Jaakko Hämeen-Anttila. Gilgameshista löytyy Raamatustakin tuttu tarina vedenpaisumuksesta. Eepoksessa aika jakaantuu vahvasti ennen tulvaa ja jälkeen tulvan.

Assyrian mahdin hajoamisen jälkeen se tunnettiin pitkään ainoastaan Raamatun kautta. Mm. 1500-luvulla kristityt eurooppalaiset etsivät Baabelia Raamatun kirjoitusten perusteella. Vasta kun 1800-luvun puolivälissä opittiin lukemaan nuolenpääkirjoitusta, avautuivat täysin uudet maailmat. Mutta myöhemminkin Indiana Jones -tyyppistä aarrejahtia käytiin Raamatun pohjalta. Jos olisi hoksattu kuunnella paikallista väestöä, olisi muinaisia kaupunkeja löytynyt helpommin.

Suomalaiset ovat vaikuttaneet yllättävän paljon Assyrian menneisyyden selvittämiseen. Ensimmäinen suomalainen assyriologi Karl Fredrik Eneberg tutki muinaisen valtakunnan vaiheita jo 1870-luvulla.

Assyriankin tarina päättyi aikanaan - sisällissotiin ja ulkoisiin vihollisiin - vuoden 600 eaa. tienoilla.

Keskustele