Hyppää pääsisältöön

Muinaisen Assyrian suurvallan vaiheita

Assyria oli antiikin Kreikan ja Rooman veroinen valtio, joka vaikutti 2000 vuoden ajan Mesopotamiassa, Kaksoisvirtain maassa. Aaro Söderlundin toimittamassa 10-osaisessa sarjassa käydään läpi Assyrian suurvallan yhteiskuntaa, elämää, tiedettä ja kulttuuria.

Assyrian suurvalta sai alkunta, kun se itsenäistyi noin 2000 eaa. Uus-Sumerin vallan alta. Assyria sijaitsi tärkeiden kauppateiden varrella, jotka johtivat Mesopotamiasta Anatoliaan. Välillä Assyria oli Egyptin vallannut suurvalta, välillä kauppamahti.

Assyrian tietäjien matematiikka ja tähtitiede näkyy nykyihmisten arkipäivässä, kellotaulusta alkaen. 60:een jako on mesopotamialaista perua.

Tieteessä oli viisi pääluokkaa: ennustiede, astrologia tai astronomia, magiikka, lääketiede ja valitusvirret. Päätieteet jakautuivat aputieteisiin. Esimerkiksi matematiikka oli vain yksi ennustieteen erikoisalue. Matematiikassa mesopotamialaiset tunsivat mm. nollan, piin, käänteisluvut, potenssit, neliö- ja kuutiojuuret, logaritmit, tasogeometrian ja moniasteiset yhtälöt.


Tieteen käsitys ei Assyriassa kuitenkaan sisältänyt kehityksen ideaa, sillä kaiken tiedon katsottiin tulleen jumalallisena ilmoituksena. Tieto oli annettu tietyille henkilöille tiettyä tarkoitusta varten. Jumalilta saatu tieto nosti hallitsevan luokan lähemmäs jumalia.

Assyriassa oli runsaasti kirjallisuutta. Tunnetuin on Gilgamesh-eepos, josta kertoo sen suomeksi kääntänyt professori Jaakko Hämeen-Anttila. Gilgameshista löytyy Raamatustakin tuttu tarina vedenpaisumuksesta. Eepoksessa aika jakaantuu vahvasti ennen tulvaa ja jälkeen tulvan.

Assyrian mahdin hajoamisen jälkeen se tunnettiin pitkään ainoastaan Raamatun kautta. Mm. 1500-luvulla kristityt eurooppalaiset etsivät Baabelia Raamatun kirjoitusten perusteella. Vasta kun 1800-luvun puolivälissä opittiin lukemaan nuolenpääkirjoitusta, avautuivat täysin uudet maailmat. Mutta myöhemminkin Indiana Jones -tyyppistä aarrejahtia käytiin Raamatun pohjalta. Jos olisi hoksattu kuunnella paikallista väestöä, olisi muinaisia kaupunkeja löytynyt helpommin.

Suomalaiset ovat vaikuttaneet yllättävän paljon Assyrian menneisyyden selvittämiseen. Ensimmäinen suomalainen assyriologi Karl Fredrik Eneberg tutki muinaisen valtakunnan vaiheita jo 1870-luvulla.

Assyriankin tarina päättyi aikanaan - sisällissotiin ja ulkoisiin vihollisiin - vuoden 600 eaa. tienoilla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto