Hyppää pääsisältöön

Kaali - peltojen superfood

Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo parinvuosituhannen ajan. Kaali, erityisesti keräkaali on ollut monissa maissa tärkein viljelty vihannes, ja kaalin tärkeydestä kertonee sekin, että kasvimaita kutsuttiin ennen kaalitarhoiksi.

Tietolaatikko

Superfood (suom. superruoka) on markkinointitermi, jolla kuvataan ruokaa, joka on erittäin ravinnetiheää. Superruoat ovat yleensä luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoria sekä poikkeuksellisen korkea ja monipuolinen ravinnepitoisuus. Superruoka sisältää luonnon raaka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä muun muassa mineraaleja, vitamiineja ja antioksididantteja.

Rapealehtinen keräkaali taipuu moneksi. Se on monipuolista ravintoa, joka sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta sillä on muitakin erilaisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kerä- eli valkokaalista valmistetaan myös hapankaalia, jonka terveellisyys perustuu maitohappobakteereihin ja entsyymeihin. Hapankaalin on todettu muun muassa laskevan verenpainetta ja parantavan raudan imeytymistä. Maitohappobakteerit edistävät terveen suolistoflooran kasvua ja ne liitetäänkin myös syövän ehkäisyyn, koska maitohappobakteerit estävät entsyymejä, jotka aktivoivat syöpää synnyttäviä yhdisteitä.

Kansanlääkintä on käyttänyt kaalia monenlaisten vaivojen hoitoon. Kansanparantajien mukaan kaali auttaa ruoansulatusongelmissa ja jopa keuhkojen sairauksissa. Kaalinlehdistä voi tehdä kääreitä, joita käytetään venähdyksien ja turvotusten hoidossa. Imettävät naiset käyttävät viilennettyjä kaalinlehtiä kuumottavien, maidon pakkauttamien rintojen hoidossa.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto