Hyppää pääsisältöön

Kaali - peltojen superfood

Keriviä kaaleja on viljelty Euroopassa jo parinvuosituhannen ajan. Kaali, erityisesti keräkaali on ollut monissa maissa tärkein viljelty vihannes, ja kaalin tärkeydestä kertonee sekin, että kasvimaita kutsuttiin ennen kaalitarhoiksi.

Tietolaatikko

Superfood (suom. superruoka) on markkinointitermi, jolla kuvataan ruokaa, joka on erittäin ravinnetiheää. Superruoat ovat yleensä luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoria sekä poikkeuksellisen korkea ja monipuolinen ravinnepitoisuus. Superruoka sisältää luonnon raaka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä muun muassa mineraaleja, vitamiineja ja antioksididantteja.

Rapealehtinen keräkaali taipuu moneksi. Se on monipuolista ravintoa, joka sisältää runsaasti erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta sillä on muitakin erilaisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kerä- eli valkokaalista valmistetaan myös hapankaalia, jonka terveellisyys perustuu maitohappobakteereihin ja entsyymeihin. Hapankaalin on todettu muun muassa laskevan verenpainetta ja parantavan raudan imeytymistä. Maitohappobakteerit edistävät terveen suolistoflooran kasvua ja ne liitetäänkin myös syövän ehkäisyyn, koska maitohappobakteerit estävät entsyymejä, jotka aktivoivat syöpää synnyttäviä yhdisteitä.

Kansanlääkintä on käyttänyt kaalia monenlaisten vaivojen hoitoon. Kansanparantajien mukaan kaali auttaa ruoansulatusongelmissa ja jopa keuhkojen sairauksissa. Kaalinlehdistä voi tehdä kääreitä, joita käytetään venähdyksien ja turvotusten hoidossa. Imettävät naiset käyttävät viilennettyjä kaalinlehtiä kuumottavien, maidon pakkauttamien rintojen hoidossa.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit