Hyppää pääsisältöön

Suomalaismuusikon vastaus musiikkibisneksen kyräilyyn - KEHUPÄIVÄ

Happoradion keulakuva Aki Tykki haluaisi, että ihmiset kehuisivat toisiaan enemmän. Mies on avannut keskustelun blogissaan musiikkipiireissä vallitsevaa yleistä kyräilyä vastaan.

Tykki // Kuva: Tomi Mikola

Muusikko ehdottaakin, että Suomeen pitäisi saada yleinen Kehupäivä.

- Oon miettinyt pitkään muusikoiden välistä kyräilyä. Mekin ollaan kierretty aika pitkään festivaaleja, eikä siellä ihan hirveesti tuu oltua tekemisissä muiden artistien kanssa. En muista, että kukaan oikein koskaan kehuis toisiaan yhtään mistään, Tykki kertoo YleX:lle.

- Ihmettelen sitä, koska ei toisen kehuminen pitäisi olla mitenkään itseltä pois. Kyllä tähän maailmaan musiikkia ja musiikintekijöitä mahtuu. Kaikille riittää yleisöä. Ajattelin, että jonkun vaan pitää aloittaa se kehuminen ja minä sen nyt aloitin sitten, muusikko jatkaa.

Tykki yllättyi siitä, ettei kehuminen ollutkaan niin helppoa kuin voisi luulla. Teksti kun ehti olla lähes valmis jo viikon verran, kunnes rokkari uskalsi julkaista sen.

- Joo, kyllä se jotenkin rupes ujostuttaa, ihmettelin kyllä itekin sitä, että miksi. Mietin, että heittäydynkö tässä nyt jotenkin alastomaksi ja heitän omat muurini alas. Ehkä sen ei tarvitsisi olla niin hankalaa, Aki avautuu.

Mies antaa esimerkin kehumattomuudesta viime kesältä.

- Tehtiin viime kesänä neljä festarikeikkaa Apulannan kanssa samalla lavalla, oltiin siis peräkkäisinä esiintyjinä ja hädin tuskin edes tervehdittiin toisiamme. En siis syytä mitenkään heitä, mutta jälkikäteen vaan mietin, että miks me ei biletetty ja pidetty hauskaa yhdessä bäkkärillä. Turhaa murehtia mistään kilpailuasetelmista, Tykki juttelee.

Aki Tykki voisi mielellään tehdä Kehupäivästä yleisen vapaapäivän.

- Ehdottomasti, liput salkoon vaan ja ihmiset kehumaan toisiansa, mikäs sen mukavampaa synkässä syksyssä. Lukitaan 14. marraskuuta, nyt on hyvä vuodenaika kehuille, kun on pimeetä ja kylmää, Tykki perustelee.

Laulaja uskoo, että kehuminen voisi aiheuttaa positiivista kuhinaa musiikkiskeneen, kuten yhteisbiisejä ja konsertteja.

- Kyllä varmaan voi tuottaa kaikkea positiivista, ei se ainakaan mitään negatiivista voi aiheuttaa, mies järkeilee.

Tykki kehuu blogissaan muun muassa Antti Tuiskua, Chisua ja Jenni Vartiaista. Laulaja lisää vielä kehut YleX:lle.

- YleX on auttanut meidän uraa niin paljon, ettei sitä voi sanoiksi edes pukea, mies päättää.

Lähteet: YleX