Hyppää pääsisältöön

Teiniliitto oli aikansa mahtijärjestö

Teiniliitto oli 60- ja 70-lukujen koulunuorison merkittävin vaikutuskanava. Moni tämän päivän vaikuttaja otti yhteiskunnallisen uransa ensiaskeleet järjestön riveissä.

Teiniliitosta tuli yhden sukupolven vallankäytön oppikoulu. Tämän päivän päättäjistä entisiä teiniliittolaisia ovat mm. Erkki Liikanen, Ilkka Kanerva, Erkki Tuomioja, Jaakko Laakso, Esko Aho, Ben Zyskowicz, Kimmo Sasi, Matti Viialainen, Satu Hassi, Anders Blom ja Timo Laaninen.

Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä 1939 perustettu Teiniliitto oli aluksi isänmaallinen kasvatusjärjestö. Harrastejärjestön luonne alkoi kuitenkin 1960-luvun myötä muuttua yhteiskunnallisempaan ja radikaalimpaan suuntaan.

Puolueiden nuorisojärjestöt kiinnostuivat Teiniliitosta 1970-luvun alussa. Pian järjestö politisoitui. Ns. taistolaiset eli vähemmistökommunistit miehittivät liiton johtopaikat.

Teiniliitosta tuli poliittisten nuorisojärjestöjen temmellyskenttä. Vastakkain olivat porvarillinen rintama ja ns. yleisdemokraattinen rintama, joka koostui vasemmistosta ja keskustasta.

Ensimmäiset kouluneuvostovaalit vuonna 1973 antoivat pontta Teiniliiton nousulle. Järjestö halusi uudistaa vanhoillisen koulun, jota vaadittiin uudistettavaksi mm. Summerhill-aatteen hengessä. Opiskelun tuli olla vapaata ja joustavaa ilman tiukkoja opetussuunnitelmia.

Teiniliiton organisaatio oli kolmiportainen. Kouluissa toimivien teinikuntien yhdyselimenä toimivat piiritason teiniyhdistykset. Korkeinta päätösvaltaa käytti Teiniliiton liittokokous, johon kukin teinikunta saattoi lähettää edustajansa jäsenmääränsä perusteella.

Parhaimmillaan koululaisten etujärjestöön kuului satatuhatta nuorta. Liiton taloutta hoidettiin kuitenkin huonosti, mikä johti siihen, että opetusministeri Marjatta Väänänen lakkautti 1975 liiton valtionavut.

Järjestön epäselvyyksiä ja konkurssipesää selviteltiin pitkään. Teiniliitto lakkautettiin vuonna 1985, jonka jälkeen sen työtä jatkoi Suomen lukiolaisten liitto.

Keskustele