Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Philipsin DVD-soitin vei voiton takapenkkiläisten testissä

Kolmen kovan testiryhmään kuului lapsiperheen äiti Laura, citysinkku Tuulikki ja teknisesti orjentoitunut Matti. Aikaisemmat kokemukset kannettavista dvd-laitteista ja tekniikasta ovat testiryhmällä hyvinkin erilaisia.

- En voi sanoa, että olisin mitenkään tekninen ihminen. Enkä tosiaan jaksa lukea tuollaisia kymmeniä sivuja pitkiä käyttöohjeita. Mutta kyllähän nuo lapset takuuvarmasti tykkää aina tällaisesta viihteestä ja virikkeestä, Laura Jalomäki sanoo.

Tuulikille ja Matille laitteet ovat entuudestaan jo tuttuja. - Itse olen käyttänyt jonkun verran kannettavia dvd-laitteita jo aikaisemmin. Tosin tekniikasta en kauhean paljon ymmärrä, Tuulikki Aho kertoo. - Olen tässä pitkin syksyä katsellut erilaisia laitteita kuvastoista ja harkinnut tuollaisen kannettavan ostamista. Nyt oli kiva kokeilla erilaisia tuotteita käytännössä, Matti Aho toteaa.

Eroja äänessä, ohjeissa ja laitteen toiminnoissa

Testin kannettavat dvd-laitteet valittiin suurimpien ketjujen valikoimasta. Testin aikana kiinnitettiin huomiota käytännöllisyyteen, ohjeisiin, näyttöön ja laitteen eri toimintoihin. Testituotteita olivat: Philips, AEG, AKAI, testin kallein tuote Sony ja testin halvin Next Base.

- Kyllä laitteilla pystyi ihan hyvin autossa leffoja katselemaan, jos ääni vaan kuului tarpeeksi hyvin. AEG:ssa oli ongelmia äänen suhteen, Tuulikki Aho muistelee.

Testiryhmä kiinnitti huomiota auringon valoon, joka vaikeutti katsomista. Myös kolmesta tuotteesta löytyneet pelit erosivat toisistaan.

- AEG:ssa oli nuo pelit aika heikkolaatuisia, tuli ihan joku 80-luvun alku mieleen. Eikä itse tuotekaan vaikuttanut mitenkään kestävältä, Tuulikki Aho jatkaa.
Akai niitti sitten vuorostaan testiraadin pisteitä.
- Akaissa oli samankokoinen näyttö kuin muissakin, mutta kuvanlaatu oli parempi kuin Next Basessa. Kaukosäädintä ei tarvinnut ohjelmiin tai valikoissa liikkumiseen, Matti Aho kertoo.

- Mun mielestä tämä oli testin varmasti paras. Tässä on yksinkertaiset nappulat. Ja kääntyvyys tässä on huippua. Toki tässä oli se huono puoli, että tämä ei meinannut pysyä tasasella kunnolla pystyssä, Laura Jalomäki jatkaa.

Next Base ja Sony keskitasoa

Kolmen kovan testiraadin mielestä Next Base oli perustasoa. Miinuksena tuotteessa oli se, ettei siinä ollut akkua ollenkaan. Tuote toimi verkkovirralla ja kuudella patterilla, jotka toimivat noin parisen tuntia. Laitteessa ei ollut myöskään kääntyvää näyttöä.
- Next Base oli minun mielestä huonoin. Se oli lelumainen ja kuva ja ääni oli siinä aika huonoja, Matti Aho kiteyttää.

Testin kallein tuote Sony oli ainut testin tuotteista, jonka sai yhdistettyä nettiin, mutta laitteesta ei löytynyt selainta. Testiryhmä veikkasikin, että nettiominaisuus on tehty kelloa tai päivityksiä varten.

Testin tulokset

Laite Pisteet Hinta
PHILIPS PD 7005 3,2 179 e
SONY BDP-SX1 2,9 350 e
AEG DVD 4533 2,4 199 e
AKAI ACVDS 955 4,2 139 e
NEXT BASE SDV47-A 2,3 129 e

Voiton kannettavien dvd-soittimien testissä nappasi testin toiseksi halvin laite Akai mm. näytön toimivuuden ja helppojen käyttöohjeiden vuoksi. Testin jumboksi jäi Next Base heikon äänen ja kuvanlaadun vuoksi.

Tuotteiden tarpeellisuus puhutti testiraatia pitkään.

- En usko, että tulemme ostamaan kannettavaa dvd-soitinta, sillä tuskin sillä on meille tarpeeksi käyttöä. Pikkasen on turhakkeen oloinen, Laura Jalomäki muotoilee.

Janne Tolonen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.