Hyppää pääsisältöön

Olliver Hawk ja ihmeparantamisen taito

Hypnotisoijana tunnettu Olliver Hawk paljasti havainnollistavalla esimerkillään ihmeparantamisen todellisen puolen. Verellä läträys ja harras tunnelma luovat illuusion johon on helppo uskoa.

Vuonna 1975 Filippiineillä parannettiin ihmisiä ihmeillä. Myös joukko suomalaisia matkusti hakemaan helpotusta vaivoihinsa. Leikkausoperaatioita muistuttavat ihmeteot suoritettiin paljain käsin ja ilman kirurgisia apuvälineitä. Kasvaimet ja sairaat sisäelimet poistettiin suoraan potilaan ihon läpi.

Ylen ajankohtaisohjelmassa aihetta nostettiin esille. Ihmeitä havainnollistamaan kutsuttiin joukkohypnotisoijanakin tunnettu Olliver Hawk.

Hawk antoi näytteen omista "ihmeparantajan" kyvyistään suorittamalla vastaavan leikkauksen kahden hoitajattaren sekä raamatun avustuksella. Operaation jälkeen Hawk esitteli menetelmäänsä ja paljasti silmänkääntötempun ensimmäisten joukossa maailmassa.

"En yhtään ihmettele, että varsin arvovaltaisetkin tahot ovat lentäneet tähän lankaan. Sillä kuka nyt saattaisi epäillä, että uskonnon varjolla harjoitettaisiin näin raakaa huijausta", Hawk kiteyttää.

Lopuksi operaatiosta otettua verinäytettä kommentoi Ylelle professori Aho: "Totesimme, että näytteessä oli lehmän verta. Missään tapauksessa se ei ollut ihmisestä lähtöisin."

Varoitus: Video ei sovellu herkkähermoisille.

Tietolaatikko

Olliver Hawk, synt. Olavi Erkki Wilhelm Hakasalo s.1930 k.1988, oli suomalainen hypnotisoija
Hakasaloa on luonnehdittu "oman aikansa supertähdeksi" ja "superjulkkikseksi. Hakasalon uran lakipiste oli 1960-luku, jolloin hän järjesti mm. esityksiä joukkohypnoosista
Vuoden 1967 Ylen Jatkoaika-ohjelman haastattelun jälkeen Hakasalo teki poliisille rikosilmoituksen, jonka mukaan Yleisradio oli antanut hänelle vääriä tietoja ohjelman sisällöstä ja pyrkinyt haittaamaan hänen ammatinharjoittamistaan ja tuhoamaan hänen uransa: hypnotisoijan mukaan oli näet sovittu, että läsnä olisivat myös hänen vastustajansa. Kuulustelujen jälkeen ei syytettä koskaan nostettu, ja Hakasalo jäi vaille vaatimaansa miljoonan markan vahingonkorvausta.
Kouvolan hovioikeus tuomitsi Hakasalon vuonna 1981 luvattomasta lääkärintoimen harjoittamisesta