Hyppää pääsisältöön

Olliver Hawk ja ihmeparantamisen taito

Hypnotisoijana tunnettu Olliver Hawk paljasti havainnollistavalla esimerkillään ihmeparantamisen todellisen puolen. Verellä läträys ja harras tunnelma luovat illuusion johon on helppo uskoa.

Vuonna 1975 Filippiineillä parannettiin ihmisiä ihmeillä. Myös joukko suomalaisia matkusti hakemaan helpotusta vaivoihinsa. Leikkausoperaatioita muistuttavat ihmeteot suoritettiin paljain käsin ja ilman kirurgisia apuvälineitä. Kasvaimet ja sairaat sisäelimet poistettiin suoraan potilaan ihon läpi.

Ylen ajankohtaisohjelmassa aihetta nostettiin esille. Ihmeitä havainnollistamaan kutsuttiin joukkohypnotisoijanakin tunnettu Olliver Hawk.

Hawk antoi näytteen omista "ihmeparantajan" kyvyistään suorittamalla vastaavan leikkauksen kahden hoitajattaren sekä raamatun avustuksella. Operaation jälkeen Hawk esitteli menetelmäänsä ja paljasti silmänkääntötempun ensimmäisten joukossa maailmassa.

"En yhtään ihmettele, että varsin arvovaltaisetkin tahot ovat lentäneet tähän lankaan. Sillä kuka nyt saattaisi epäillä, että uskonnon varjolla harjoitettaisiin näin raakaa huijausta", Hawk kiteyttää.

Lopuksi operaatiosta otettua verinäytettä kommentoi Ylelle professori Aho: "Totesimme, että näytteessä oli lehmän verta. Missään tapauksessa se ei ollut ihmisestä lähtöisin."

Varoitus: Video ei sovellu herkkähermoisille.

Tietolaatikko

Olliver Hawk, synt. Olavi Erkki Wilhelm Hakasalo s.1930 k.1988, oli suomalainen hypnotisoija
Hakasaloa on luonnehdittu "oman aikansa supertähdeksi" ja "superjulkkikseksi. Hakasalon uran lakipiste oli 1960-luku, jolloin hän järjesti mm. esityksiä joukkohypnoosista
Vuoden 1967 Ylen Jatkoaika-ohjelman haastattelun jälkeen Hakasalo teki poliisille rikosilmoituksen, jonka mukaan Yleisradio oli antanut hänelle vääriä tietoja ohjelman sisällöstä ja pyrkinyt haittaamaan hänen ammatinharjoittamistaan ja tuhoamaan hänen uransa: hypnotisoijan mukaan oli näet sovittu, että läsnä olisivat myös hänen vastustajansa. Kuulustelujen jälkeen ei syytettä koskaan nostettu, ja Hakasalo jäi vaille vaatimaansa miljoonan markan vahingonkorvausta.
Kouvolan hovioikeus tuomitsi Hakasalon vuonna 1981 luvattomasta lääkärintoimen harjoittamisesta

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto