Hyppää pääsisältöön

22 täsmäpommia tuhoaisi internetin

YleX Aamussa tänään vieraillut F-Securen Mikko Hyppönen kertoo, miten netin voisi teoriassa tehokkaimmin tuhota - ainakin hetkeksi.

Internet // Kuva: iStockphoto

Voisiko koko internet kaatua? Onko jollain ihmisellä maailmassa virta-avain, jolla koko systeemi sammutetaan? Tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen ei menetä yöuniaan tällaisten kysymysten takia, mutta kertoo miten homma tapahtuisi vaikka James Bond -elokuvassa.

- Se ei onnistuisi yhdestä paikasta. Internet on hajautettu nimenomaan siksi, että se on alunperin suunniteltu iskunkestävyyteen. Sehän on alunperin tehty puolustuskäyttöön (USAn armeija). Ehkä tärkein solmukohta on nimipalvelut eli DNS-juuripalvelimet, joita on 22 kappeletta maapallolla. Eli periaatteessa James Bond -tyyppinen uhkakuva tulisi siitä, että 22 pommia räjähtäisi yhtä aikaa eri puolilla maailmaa - lähin Tukholmassa. Sen jälkeen netti olisi kyllä nurin.

Tällaisen iskun jälkeen ei internetissä pystyisi surffaamaan mihinkään osoitteeseen.

Uhkakuvia maalaillessa kannattaa Hyppösen mielestä miettiä tekijän motiivia. Kovin monia tahoja ei hyödyttäisi netin räjäyttäminen.

- Joku ääriryhmä ehkä voisi kuvitella hyötyvänsä siitä, mutta on se aika epätodennäköistä. Ainakaan tällaiset normaalihyökkääjät - kuten verkkorikolliset tai spämmerit - eihän ne halua kaataa nettiä, koska ne tienaa kaiken elantonsa sen kautta.

Kuuntele haastattelu alta.

Lähteet: YleX