Hyppää pääsisältöön

Pienyrittäjän kujanjuoksu

MOT: Pienyrittäjän kujanjuoksu
MOT: Pienyrittäjän kujanjuoksu Kuva: Yle, MOT yrittäjä

Franchising-yrittäjyyttä pidetään turvallisena tapana ryhtyä yrittäjäksi. Kyse on kahden yrityksen yhteistoiminnasta, jossa emoyrityksellä on testattu ja valmis liiketoimintakonsepti. Franchising -yrittäjä saa konseptin haltuunsa määräajaksi maksua vastaan. Kun homma toimii, molemmat osapuolet hyötyvät. Ongelmat alkavat, jos yrittäjä ei ponnisteluista huolimatta menesty.

Emoyritykset haluavat laajentaa toimintaansa ja hankkia uusia yrittäjiä. Tämä on johtanut siihet, että toisinaan emoyhtiöiden antamat budjettiraamit ovat ylioptimistisia.

- Mä en missään nimessä odottanut semmoista, että tuotto pettää yli 60 prosenttia, kertoo konkurssiin ajautunut pizzayrittäjä.

Ruotsissa ja Yhdysvalloissa franchise-toimintaa säätelee laki, jossa määritellään tarkasti ennen sopimusta annettavat tiedot, niiden laajuus ja dokumentointitapa. Jos Suomessa ajaudutaan kiistoihin, joudutaan sana sanaa vastaan -tilanteeseen. Jälkeenpäin on vaikea todentaa, millaista tietoa ennen sopimuksen allekirjoittamista on annettu.

Riitatapauksissa yrittäjän on vaikea saada apua mistään. Franchise-antajilla eli emoyhtiöillä on oma edunvalvontajärjestönsä, mutta yrittäjät jäävät ongelmineen usein yksin.

Sopimukset velvoittavat käsittelemään riidat välimiesoikeudessa.

- Haittapuolena on kalleuden lisäksi se, että sopimusosapuolten voimasuhteet ovat hyvin erilaiset. Ehto välimiesmenettelyn käyttämisestä voi kääntyä heikompaa osapuolta vastaan, sanoo yritysjuridiikan professori Matti Rudanko Aalto -yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Sopimukset ovat pitkiä, 5-10 vuoden mittaisia ja sopimusehdot ovat tiukat. Jos yrittäjä ei menesty tai sairastuu ja haluaisi kesken kauden irti sopimuksesta, voi se pahimmillaan maksaa hänelle sopimussakkojen muodossa kymmeniä tuhansia euroja. Salassapidon rikkomisesta voi langeta hurjimmillaan 100 000 euron sakko.

Haastatellut

  • Vesa Pollari, varatoimitusjohtaja, Kotipizza Oyj
  • Veli-Pekka Pihlainen, toimitusjohtaja, Kotirinki
  • Leena Kylmäkoski, siivousyrittäjä
  • "Mikko", entinen Kotipizza-yrittäjä
  • "Petri", Kotipizza-yrittäjä´
  • Mika Tuunanen, dosentti, kauppatieteen tohtori, Jyväskylän yliopisto
  • Matti Rudanko, yritysjuridiikan professori, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu
  • Johannes Kivelä, metsäyrittäjä, JK-Harvest Oy