Hyppää pääsisältöön

MOT: Lisää rauhanturvaajia?

Suomella on lähitulevaisuudessa edessään valinnan paikka. Samalla kun puolustusbudjetin säästöt alkavat purra, joutuu Suomi käyttämään kansainvälisiin operaatioihin nykyistä suuremman osuuden puolustusbudjetista. Vaihtoehto on, että rauhanturvaajien määrä pysyy alhaalla tai jopa entisestään vähenee.

Ulkoministerin mukaan varsinkin YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyys vuonna 2013 edellyttäisi Suomelta valmiutta osallistua operaatioihin nykyistä laajemmin. Hän on puhunut jopa tuhannesta sotilaasta. Tällä hetkellä väkeä on maailmalla 250. Koko vuoden keskiarvo nousee jonkun verran yli 300:n kun mukaan lasketaan alkuvuonna kolmen kuukauden merirosvojahdissa olleen miinalaiva Pohjanmaan miehistö.

Hallitus kinaa siitä millä tahdilla Suomi vetäytyy Afganistanista. Voitolle näyttää pääsevän ulkoministerin edustama kanta, jonka mukaan joukkojen vähentäminen alkaa jo ensi vuonna.

Kun Afganistanin joukot vähenevät, jää resurssia lisätä YK-osallistumista. Nimittäin turvaneuvostoon pyrkivälle maalle vain 20 sotilastarkkailijaa YK:n operaatioissa näyttää pahalta. Tämä siirtymä ei silti ratkaise ongelmaa kokonaan koska YK-osallistuminenkin maksaa vallankin jos joukot varustetaan kunnolla.

Tutkija Pertti Joenniemi toteaa MOT:ssa ykskantaan, että Suomi tulee pitkällä tähtäimellä väistämättä seuramaan muita pohjoismaita, joissa paino on jo siirretty kansainvälisiin tehtäviin. Suomessa kehitys on hänen mukaansa vain hitaampaa. Se on paljon sanottu maassa, jossa tullaan kohta sulkemaan varuskuntia, ja jossa puolustusvaliokuntaa ja ulkoasianvaliokuntaa johtavat varuskuntien lakkauttamisia vastustavat Perussuomalaiset.

Kommentit