Hyppää pääsisältöön

Tesvision joutsenlaulu

Tesvision tarina yhtiönä päättyi vuonna 1965. Moni myöhemmin urallaan hyvin menestynyt toimittaja kiittelee uransa alkuaikoja Tessissä.

Yksi heistä on aikanaan kääntäjänä aloittanut Pasi Rutanen. Kielitaitoiselle miehelle tarjoutui pian töitä myös ulkomaantoimittajana.

Ensimmäisen työnantajan maksaman matkansa Rutanen teki Algerian sodan varjostamaan Pariisiin vuonna 1962. Samana vuonna Tesvisio lähetti hänet kuvausryhmän kanssa Länsi-Afrikkaan sekä USA:han.

Televisiotekniikan viimeaikainen kehitys ei saa Rutaselta ainoastaan kiitosta.

"Digitaalisuus ajaa laadun alas, kaikki vähänkään viisaiden ja harmonisten tekstien ja puheiden aika on ohi. Ainoa, millä on merkitystä, on, että saadaan soundbiteja, että sanotaan semmosta, joka voidaan leikata sopiviksi paloiksi tonne kuvarutuuun."

Digitaalitekniikan hyvänä puolena hän näkee sen, että se mahdollistaa uusien, esimerkiksi "syvällisten" tv-kanavien luomisen. "Mutta onko sille enää kysyntää?"

Tesvision taloudellinen tilanne oli ohjelmantekijöille epäselvä, mutta ainakin ulkoisesti se näytti pitkään hyvältä: vuoden 1963 aikana yhtiö laajensi toimintaansa Turkuun ja Tampereelle.

Kevääällä 1964 Yleisradio osti Tesvision 6,5 miljoonalla markalla.

Tesvisio jatkoi toimintaansa Oy Tesvisio Ab:nä vuoden 1964 loppuun. Viimeinen lähetys nähtiin 6.3.1965.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto