Hyppää pääsisältöön

Tesvision joutsenlaulu

Tesvision tarina yhtiönä päättyi vuonna 1965. Moni myöhemmin urallaan hyvin menestynyt toimittaja kiittelee uransa alkuaikoja Tessissä.

Yksi heistä on aikanaan kääntäjänä aloittanut Pasi Rutanen. Kielitaitoiselle miehelle tarjoutui pian töitä myös ulkomaantoimittajana.

Ensimmäisen työnantajan maksaman matkansa Rutanen teki Algerian sodan varjostamaan Pariisiin vuonna 1962. Samana vuonna Tesvisio lähetti hänet kuvausryhmän kanssa Länsi-Afrikkaan sekä USA:han.

Televisiotekniikan viimeaikainen kehitys ei saa Rutaselta ainoastaan kiitosta.

"Digitaalisuus ajaa laadun alas, kaikki vähänkään viisaiden ja harmonisten tekstien ja puheiden aika on ohi. Ainoa, millä on merkitystä, on, että saadaan soundbiteja, että sanotaan semmosta, joka voidaan leikata sopiviksi paloiksi tonne kuvarutuuun."

Digitaalitekniikan hyvänä puolena hän näkee sen, että se mahdollistaa uusien, esimerkiksi "syvällisten" tv-kanavien luomisen. "Mutta onko sille enää kysyntää?"

Tesvision taloudellinen tilanne oli ohjelmantekijöille epäselvä, mutta ainakin ulkoisesti se näytti pitkään hyvältä: vuoden 1963 aikana yhtiö laajensi toimintaansa Turkuun ja Tampereelle.

Kevääällä 1964 Yleisradio osti Tesvision 6,5 miljoonalla markalla.

Tesvisio jatkoi toimintaansa Oy Tesvisio Ab:nä vuoden 1964 loppuun. Viimeinen lähetys nähtiin 6.3.1965.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto