Hyppää pääsisältöön

Tesvision joutsenlaulu

Tesvision tarina yhtiönä päättyi vuonna 1965. Moni myöhemmin urallaan hyvin menestynyt toimittaja kiittelee uransa alkuaikoja Tessissä.

Yksi heistä on aikanaan kääntäjänä aloittanut Pasi Rutanen. Kielitaitoiselle miehelle tarjoutui pian töitä myös ulkomaantoimittajana.

Ensimmäisen työnantajan maksaman matkansa Rutanen teki Algerian sodan varjostamaan Pariisiin vuonna 1962. Samana vuonna Tesvisio lähetti hänet kuvausryhmän kanssa Länsi-Afrikkaan sekä USA:han.

Televisiotekniikan viimeaikainen kehitys ei saa Rutaselta ainoastaan kiitosta.

"Digitaalisuus ajaa laadun alas, kaikki vähänkään viisaiden ja harmonisten tekstien ja puheiden aika on ohi. Ainoa, millä on merkitystä, on, että saadaan soundbiteja, että sanotaan semmosta, joka voidaan leikata sopiviksi paloiksi tonne kuvarutuuun."

Digitaalitekniikan hyvänä puolena hän näkee sen, että se mahdollistaa uusien, esimerkiksi "syvällisten" tv-kanavien luomisen. "Mutta onko sille enää kysyntää?"

Tesvision taloudellinen tilanne oli ohjelmantekijöille epäselvä, mutta ainakin ulkoisesti se näytti pitkään hyvältä: vuoden 1963 aikana yhtiö laajensi toimintaansa Turkuun ja Tampereelle.

Kevääällä 1964 Yleisradio osti Tesvision 6,5 miljoonalla markalla.

Tesvisio jatkoi toimintaansa Oy Tesvisio Ab:nä vuoden 1964 loppuun. Viimeinen lähetys nähtiin 6.3.1965.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto