Hyppää pääsisältöön

Tesvision joutsenlaulu

Tesvision tarina yhtiönä päättyi vuonna 1965. Moni myöhemmin urallaan hyvin menestynyt toimittaja kiittelee uransa alkuaikoja Tessissä.

Yksi heistä on aikanaan kääntäjänä aloittanut Pasi Rutanen. Kielitaitoiselle miehelle tarjoutui pian töitä myös ulkomaantoimittajana.

Ensimmäisen työnantajan maksaman matkansa Rutanen teki Algerian sodan varjostamaan Pariisiin vuonna 1962. Samana vuonna Tesvisio lähetti hänet kuvausryhmän kanssa Länsi-Afrikkaan sekä USA:han.

Televisiotekniikan viimeaikainen kehitys ei saa Rutaselta ainoastaan kiitosta.

"Digitaalisuus ajaa laadun alas, kaikki vähänkään viisaiden ja harmonisten tekstien ja puheiden aika on ohi. Ainoa, millä on merkitystä, on, että saadaan soundbiteja, että sanotaan semmosta, joka voidaan leikata sopiviksi paloiksi tonne kuvarutuuun."

Digitaalitekniikan hyvänä puolena hän näkee sen, että se mahdollistaa uusien, esimerkiksi "syvällisten" tv-kanavien luomisen. "Mutta onko sille enää kysyntää?"

Tesvision taloudellinen tilanne oli ohjelmantekijöille epäselvä, mutta ainakin ulkoisesti se näytti pitkään hyvältä: vuoden 1963 aikana yhtiö laajensi toimintaansa Turkuun ja Tampereelle.

Kevääällä 1964 Yleisradio osti Tesvision 6,5 miljoonalla markalla.

Tesvisio jatkoi toimintaansa Oy Tesvisio Ab:nä vuoden 1964 loppuun. Viimeinen lähetys nähtiin 6.3.1965.

Teksti: Petra Himberg