Hyppää pääsisältöön

Tietoisku: Etsi sinäkin malmia

Osallistu malminetsintäkilpailuun ja vaikuta ratkaisevasti kotiseutusi hyvinvointiin, kehotti kaivosteollisuutta edistävä tietoisku vuodelta 1977. Sulakettakin tarvittiin tässä hommassa.

Moni malmikivilöytö on jo johtanut kaivostoiminnan aloittamiseen, selostaja kertoo. Luvassa on työtä ja hyvinvointia.

Malmikivien etsijöitä houkutellaan myös henkilökohtaisin palkkioin. Näytteitä tutkivat Geologinen tutkimuslaitos ja kaivosyhtiöt.

Malmikivet tunnistaa painavuudesta. Arvokkaaksi epäilty kivi halkaistaan vasaralla, jotta nähdään, onko sen pinta metallinhohtoinen.

Malmipitoisuudesta voi vielä varmistua yksinkertaisella raapaisutempulla. Sen varalta etsijän on syytä kantaa mukanaan sähkösulaketta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto