Hyppää pääsisältöön

Sex Pistolsin graffiti kuin esihistoriallinen luolamaalaus - halutaan suojelukohteeksi

Johnny Rotten från Sex Pistols
Sex Pistols -laulaja Johnny Rotten. Johnny Rotten från Sex Pistols Kuva: EPA/ESTELA SILVA Sex Pistols

Punkbändi maalasi asunnon seinään. Seinä halutaan museoida.

Brittiläisellä yliopistolla on meneillään kampanja, jonka avulla yritetään julistaa graffiti kansallisaarteeksi. Arkeologiaa Yorkin yliopistolla opettava tohtori John Schofield rinnastaa sen saman arvoiseksi kuin esihistorialliset luolamaalaukset.

Sex Pistolsin tekemä graffiti on lontoolaisen ruiskittu lontoolaisen asunnon seinään ja sen pääarkkitehti on ollut laulaja John Lydon. Se koostuu kahdeksasta sarjakuvasta, joissa kuvataan Lydonia, muita bändin jäseniä ja sen liepeillä pyörineitä kuten manageri Malcolm Mclarenia.

Jos hanke menee läpi, koristellaan Denkmark Streetillä sijaitsevan asunnon seinä sinisellä plakaatilla, joka kertoo kohteen historiallisesta arvosta.

- Tabloid-lehdistö väitti kerran, että BBC:n hallussa olevat ensimmäiset Beatles-levyt ovat tärkein arkeologinen löytö sitten Tutankhamonin (faarao) haudan. Sex Pistols -graffiti Denmark Streetillä on siis varmasti yhtä arvokas - ellei arvokkaampi.

Hän lisää, että koko rakennus on tärkeä kohde arkeologisesti ja historiallisesti.

Viranomaiset arvioivat Schofieldin ehdotusta ja antanevat päätöksen jossain vaiheessa. Tohtori uskoo, että hanke menee läpi ennemmin tai myöhemmin.

Lähteet: NME