Hyppää pääsisältöön

Linnankosken Pakolaiset oli avainromaani Lapinlahdelta

Lapinlahtelaiset kiirehtivät vuonna 1908 hankkimaan käsiinsä Johannes Linnankosken Pakolaiset, joka kertoi arkaluontoisista asioista paikkakunnalle muuttaneen hämäläisperheen menneisyydessä.

Kirjailija Johannes Linnankoski asui Lapinlahdella vuonna 1902, kun akaalainen perhekunta asettui sinne asumaan. Vanhan pariskunnan tytär oli nainut iäkkään leskimiehen mutta sai lapsen toisen miehen kanssa. Häpeä aviorikoksesta ja juorujen pelko oli ilmeisesti muuton todellinen syy.

Linnankoski siirsi tapahtumat romaaniinsa. Alapitkän kylässä sijainnut Hovin talo, jossa Linnankoski itsekin asui, oli kirjan keskipisteessä.

Romaani levisi paikkakuntalaisten keskuudessa "kuin kulovalkea". Kylässä asuneen Pekka Miettisen mukaan jokainen halusi tietää, mitä siinä kerrottiin.

Romaaniin sijoitetuista henkilöistä oli vielä hengissä vanhan "Keskitalon" pariskunnan vanhin poika. Juho Heikkilästä tuntui alkuun "vähän oudolta joutua kirjan henkilöksi".

Romaania Heikkilä ei kuitenkaan kokenut millään tavoin loukkaavaksi, vaan piti sitä pääosin totuudenmukaisena. Mieleen oli jäänyt tosin ainakin yksi poikkeama totuudesta: perhe ei tuonut Hämeestä mukanaan hevosia, kuten Linnankoski väitti.

Linnankoskea kuvaillaan hiljaiseksi ja miellyttäväksi mieheksi, joka tupakoi paljon. "Näki että jotain se aina mietti, kun kirjoitti", Heikkilä muistelee.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto