Hyppää pääsisältöön

Linnankosken Pakolaiset oli avainromaani Lapinlahdelta

Lapinlahtelaiset kiirehtivät vuonna 1908 hankkimaan käsiinsä Johannes Linnankosken Pakolaiset, joka kertoi arkaluontoisista asioista paikkakunnalle muuttaneen hämäläisperheen menneisyydessä.

Kirjailija Johannes Linnankoski asui Lapinlahdella vuonna 1902, kun akaalainen perhekunta asettui sinne asumaan. Vanhan pariskunnan tytär oli nainut iäkkään leskimiehen mutta sai lapsen toisen miehen kanssa. Häpeä aviorikoksesta ja juorujen pelko oli ilmeisesti muuton todellinen syy.

Linnankoski siirsi tapahtumat romaaniinsa. Alapitkän kylässä sijainnut Hovin talo, jossa Linnankoski itsekin asui, oli kirjan keskipisteessä.

Romaani levisi paikkakuntalaisten keskuudessa "kuin kulovalkea". Kylässä asuneen Pekka Miettisen mukaan jokainen halusi tietää, mitä siinä kerrottiin.

Romaaniin sijoitetuista henkilöistä oli vielä hengissä vanhan "Keskitalon" pariskunnan vanhin poika. Juho Heikkilästä tuntui alkuun "vähän oudolta joutua kirjan henkilöksi".

Romaania Heikkilä ei kuitenkaan kokenut millään tavoin loukkaavaksi, vaan piti sitä pääosin totuudenmukaisena. Mieleen oli jäänyt tosin ainakin yksi poikkeama totuudesta: perhe ei tuonut Hämeestä mukanaan hevosia, kuten Linnankoski väitti.

Linnankoskea kuvaillaan hiljaiseksi ja miellyttäväksi mieheksi, joka tupakoi paljon. "Näki että jotain se aina mietti, kun kirjoitti", Heikkilä muistelee.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto