Hyppää pääsisältöön

Linnankosken Pakolaiset oli avainromaani Lapinlahdelta

Lapinlahtelaiset kiirehtivät vuonna 1908 hankkimaan käsiinsä Johannes Linnankosken Pakolaiset, joka kertoi arkaluontoisista asioista paikkakunnalle muuttaneen hämäläisperheen menneisyydessä.

Kirjailija Johannes Linnankoski asui Lapinlahdella vuonna 1902, kun akaalainen perhekunta asettui sinne asumaan. Vanhan pariskunnan tytär oli nainut iäkkään leskimiehen mutta sai lapsen toisen miehen kanssa. Häpeä aviorikoksesta ja juorujen pelko oli ilmeisesti muuton todellinen syy.

Linnankoski siirsi tapahtumat romaaniinsa. Alapitkän kylässä sijainnut Hovin talo, jossa Linnankoski itsekin asui, oli kirjan keskipisteessä.

Romaani levisi paikkakuntalaisten keskuudessa "kuin kulovalkea". Kylässä asuneen Pekka Miettisen mukaan jokainen halusi tietää, mitä siinä kerrottiin.

Romaaniin sijoitetuista henkilöistä oli vielä hengissä vanhan "Keskitalon" pariskunnan vanhin poika. Juho Heikkilästä tuntui alkuun "vähän oudolta joutua kirjan henkilöksi".

Romaania Heikkilä ei kuitenkaan kokenut millään tavoin loukkaavaksi, vaan piti sitä pääosin totuudenmukaisena. Mieleen oli jäänyt tosin ainakin yksi poikkeama totuudesta: perhe ei tuonut Hämeestä mukanaan hevosia, kuten Linnankoski väitti.

Linnankoskea kuvaillaan hiljaiseksi ja miellyttäväksi mieheksi, joka tupakoi paljon. "Näki että jotain se aina mietti, kun kirjoitti", Heikkilä muistelee.

Vuonna 1963 ensilähetetyn kuunnelman voit kuunnella tästä.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto