Hyppää pääsisältöön

Linnankosken Pakolaiset oli avainromaani Lapinlahdelta

Lapinlahtelaiset kiirehtivät vuonna 1908 hankkimaan käsiinsä Johannes Linnankosken Pakolaiset, joka kertoi arkaluontoisista asioista paikkakunnalle muuttaneen hämäläisperheen menneisyydessä.

Kirjailija Johannes Linnankoski asui Lapinlahdella vuonna 1902, kun akaalainen perhekunta asettui sinne asumaan. Vanhan pariskunnan tytär oli nainut iäkkään leskimiehen mutta sai lapsen toisen miehen kanssa. Häpeä aviorikoksesta ja juorujen pelko oli ilmeisesti muuton todellinen syy.

Linnankoski siirsi tapahtumat romaaniinsa. Alapitkän kylässä sijainnut Hovin talo, jossa Linnankoski itsekin asui, oli kirjan keskipisteessä.

Romaani levisi paikkakuntalaisten keskuudessa "kuin kulovalkea". Kylässä asuneen Pekka Miettisen mukaan jokainen halusi tietää, mitä siinä kerrottiin.

Romaaniin sijoitetuista henkilöistä oli vielä hengissä vanhan "Keskitalon" pariskunnan vanhin poika. Juho Heikkilästä tuntui alkuun "vähän oudolta joutua kirjan henkilöksi".

Romaania Heikkilä ei kuitenkaan kokenut millään tavoin loukkaavaksi, vaan piti sitä pääosin totuudenmukaisena. Mieleen oli jäänyt tosin ainakin yksi poikkeama totuudesta: perhe ei tuonut Hämeestä mukanaan hevosia, kuten Linnankoski väitti.

Linnankoskea kuvaillaan hiljaiseksi ja miellyttäväksi mieheksi, joka tupakoi paljon. "Näki että jotain se aina mietti, kun kirjoitti", Heikkilä muistelee.

Vuonna 1963 ensilähetetyn kuunnelman voit kuunnella tästä.

Kommentit