Hyppää pääsisältöön

Tämä on rakkautta!

Kuva: Stock.xchng.com

Espanjalaisia pidetään intohimoisina rakastajina ja romantiikan puolestapuhujina. Katukuvaan se ei välity. Näen nuoria ja vanhoja pareja, ja kaikki näyttävät tasaisen asiallisilta. Ei käsi kädessä kulkevia pareja, ei kuhertelevia teinejä, ei julkisia huomionosoituksia. Alan jo miettiä, onko kaikki romantiikka ja rakkaus tuomittu arkistumaan arjen paineissa.

Sitten tapaan Miguelin. Hän istuu viereeni yhteisten tuttujen esittelemänä ja alkaa puhua. Ensisilmäyksellä hän näyttää minusta aivan lapsuuden pelikonsolien Mario Bros -sankarilta, hassulta mieheltä tiukoissa farkkuhaalareissa, mutta miten isoja asioita hän onkaan muutamina yhdessä vietettyinä viikonloppuina elämästä puhunut! Hän puki minulle viimein sanoiksi sen, mitä on rakkaus.

 

Kumppani on elämän tärkein aarre!

Miguel puhuu mielellään rakkaudesta. Se on hänelle elämän kantava voima. Eikä hän kiertele tai kaartele – se on joko-tai, kun rakastaa oikeasti.

Oman englantilaisen amorinsa nelikymppinen latinomies löysi 21 vuotta sitten. Liitto on kestänyt kulttuurierojen lisäksi paljon muitakin haasteita – Miguel on tutkija ja hänen miehensä on professori. Molemmat ovat tehneet uraa ja molemmat ovat joustaneet vuorollaan. Pariskunta asui ensin Equadorissa, sitten vuosikausia Skotlannissa ja Belgiassa. Nyt he ovat viettäneet kaksi vuotta Espanjassa, koska Miguelin puolisolle tarjottiin täältä hyvää työpaikkaa.

Jos et ole valmis taistelemaan ja tekemään kaikkeasi toisen puolesta, se ei ole vaivan arvoista.
Jos et ole valmis taistelemaan ja tekemään kaikkeasi toisen puolesta, se ei ole vaivan arvoista. Minä olen nyt laittanut urani sivuun, jotta voimme elää yhdessä. Seuraavaksi on ehkä hänen vuoronsa, suunnitelmistamme riippuen.

Miguelin ja hänen kumppaninsa elämäntavat eroavat: toinen tekee päivävuoroa, toinen on yöeläjä. Toinen rakastaa oopperailtoja, toinen tanssii salsaa. Toinen on älykkö, toinen puhuu syvällä tunteella. Molemmilla on kodissa omat huoneensa, mutta pariskuntaa yhdistää uskollinen rakkaus ja sarkastinen huumorintaju.

Vaikka tähän parisuhteeseen kuuluu vapaus tulla ja mennä, yhdentekeviä toisen tekemiset eivät toiselle ole.

– Hän tekee asioita, joista hän pitää, ja minä teen asioita, joista minä pidän. Jos en rakastaisi häntä sellaisena kuin hän on, meillä ei olisi mitään. Ja päinvastoin. Mutta sinä päivänä, kun hän asettaa jonkun asian minua tärkeämmäksi, meidän suhteemme on ohi. Kumppanin on oltava elämäsi tärkein asia!

Kuulostaa kliseiseltä. Mutta Miguelin kodissa ei tapella menoista, ei yhteisistä eikä omista. Molemmilla on vapaus kasvaa rinnakkain.

Näen heidät eräänä päivänä kahvilassa. Molemmat ovat syventyneet omaan työhönsä – he kirjoittavat yksin, mutta yhdessä. Päätän olla häiritsemättä heitä.


Rakkaus on kärsivällinen

Miguelin mielestä todellista rakkautta on toisen huomioiminen pyytämättä pienissä asioissa.

Kumppanini juo aamuisin teetä ja jättää aina pöytään teemukin jäljet. Mutta minä en sano siitä mitään. Hän ei tee sitä tahallaan enkä minä valita siitä. Se on rakkautta!
- Kumppanini juo aamuisin teetä ja jättää aina pöytään teemukin jäljet. Mutta minä en sano siitä mitään. Hän ei tee sitä tahallaan enkä minä valita siitä. Se on rakkautta! Kun minä teen ruokaa, maustan ruuan hänen makunsa mukaan. Eikä hän koskaan narise, vaan tiskaa tiskit ennen kuin ehdin huomauttaa asiasta. Se on rakkautta. Kun hän käy kaupassa, hän ostaa aina tiettyä suklaata ja niitä hedelmiä, joista minä pidän, vaikka hän ei syö niitä itse. Se on rakkautta!

Jos toinen ei huomioi, se merkitsee Miguelin mielestä sitä, ettei hän ajattele tarpeeksi.

Mitä kauemmin istun Miguelin kanssa hänen terassillaan Alicanten kattojen yllä, sitä enemmän ymmärrän hänen filosofiaansa. Hänen kodissaan asuu rakkaus, joka ei pakota, vaan on kärsivällinen ja kestävä. Juuri sellainen, joka jatkuu läpi elämän.


Pue se itsellesi
sanoiksi: ”Tämä on rakkautta!”

Rakkaus on pieniä arkisia tekoja. Nyt kiinnitän kadulla huomiota siihen, kuinka vanha mies odottaa vaimoaan liikennevaloissa, jotta tämän ei tarvitse kulkea tien yli yksin. Supermarketissa perheenäidin käsi hipaisee ohimennen aviomiehen poskea, juuri ennen kuin miehelle käy käsky hakea kaksi litraa maitoa. Nuori mies nostaa isoäitinsä matkalaukun bussin tavaratilaan tämän huomaamatta.

Jokainen on varmasti samaa mieltä siitä, että pyyteetön huomioiminen ja pienien palvelusten tekeminen kuuluvat automaattisesti rakkauteen. Mutta aina ei arjessa jaksa tai muista arvostaa ja huomioida toista tarpeeksi. Toisen huomaamattomuus tai vastaavasti jatkuva pikkuasioista huomauttelu suututtaa.

Muistutus rakkaudesta on tarpeen. Eikä tämä koske vain parisuhdetta, vaan kaikkia, joista välitämme ympärillämme.

Kun puen huomioimisen itselleni sanoiksi ”Tämä on rakkautta!”, jaksan pikkutunneilla väsyneenäkin nostaa läppärini pois kahvipöydältä ja siivota kaikki paperini siistiin kasaan ennen nukkumaanmenoa. Vaikka se on minusta aivan turhaa, tiedän, että sen tekemättä jättäminen ärsyttää muita aamulla. Joten teen niin tänäkin iltana. Se on rakkautta.

Kerron tarinan vanhemmilleni, kun ajamme kohti heidän kotiaan Ciudad Quesadassa. Matkalla on jyrkkä mäki ja mäessä kuoppa. Joka kerta äitini käskee isääni jarruttamaan, ja joka kerta isäni ärtyy turhasta huomautuksesta. Kerron heille Miguelista ja siitä, mitä tuo mies Equadorista ajattelee rakkaudesta. Seuraavalla kerralla, kun auto lähestyy perheriidan paikkaa, äitini ei sano mitään, ja isäni jarruttaa vauhdin tavallista hitaammaksi. He vilkaisevat toisiaan. Molemmat tietävät - se on rakkautta!

Linkit:

Linda Lappalainen

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?

 • Järisyttävän feministinen ja räikeän rasistinen - Tuulen viemää on ristiriitainen romaani, joka pitää lukea!

  Huikea lukukokemus, joka läpsii lukijaa kasvoihin.

  - Juha Hurme tässä moi! Mun oli ihan pakko soittaa, kun tää on niin mahtava kirja. Mä oon sivulla 620 ja nyt se s**tanan Scarlett osti itelleen sahan! Mulla menee muut työt ihan metsään, kun vaan ahmin tätä Tuulen viemää... Aloin lukea Margaret Mitchellin Tuulen viemää -romaania korkein ennakko-odotuksin.

 • Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

  Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

  Rentoutuessaan lukemalla suomalainen haluaa huvin ja hauskuuden lisäksi myös tietoa. Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki oivalluksen jo uransa alussa ja niinpä hän on kirjoissaan yhdistänyt historian faktoja romantiikkaan ja jännitykseen. Somerniemellä asuva kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä.

 • Keskustele täällä taksiuudistuksesta!

  Täyttyivätkö taksiuudistuksen tavoitteet?

  Suomalainen taksilainsäädäntö muuttui radikaalisti viime heinäkuun alusta. Tavoitteena oli kilpailua vapauttamalla laskea hintaa ja lisätä taksien käyttöä. Miltä tilanne näyttää nyt? Vieraina ovvat Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, Toimitusjohtaja Topi Simola Cabonline Finlandista ja yhdyskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen Suomen Uberista.

 • Keskustele täällä lihansyönnistä!

  Onko lihansyöntimme kestävällä tasolla?

  Ruuantuotannon osuus on neljännes ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä. Suurin osa päästöistä liittyy maidon- ja lihantuotantoon. Eläinperäisen ruuan syöminen hukkaa valtavasti maapallon resursseja. Kasviperäisessa ruuantuotannossa yksi hehtaari riittää ruokkimaan noin neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin eläinperäisessä tuotannossa. Näin sanoo WWF:n ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.