Hyppää pääsisältöön

Tietoisku: Suosi suomalaista

Älä ole aasi, vaan suosi suomalaista, valistaa vuonna 1980 valmistunut tietoisku.

Matti ja Mikko ovat naapuruksia. Matti vaimoineen toimii viisaasti ja yhteiskuntaamme edistävästi - he ostavat vain kotimaisia tuotteita.

Mikko puolestaan ei ole tätä ymmärtänyt. Halpa hinta ja hetken innostus saa hänet ostamaan vaikkapa aasin.

"Suosi suomalaista, osta kotimaista" oli alkoholi- ja turvallisuusvalistuksen ohella 1970-1980-lukujen tietoiskujemme keskeisin aihe. Matti, Sirkka ja Mikko antoivat aiheelle kasvot lukuisissa tietoiskuissa.

Kotimaisten tuotteiden puolesta alettiin käydä voimakasta kampanjaa jo 1960-luvulla. Ajankuva-ohjelmassa vuonna 1969 rinnastetaan keskenään tuontitavaroiden suosiminen ja suomalaistyttöjen kiinnostus ulkomaisiin merisotilaisiin.

Ohjelmassa esitellään mm. suomalainen Paavo Tuomisen kehittämä Dinosaurus-kaivinkone sekä hammaslääkärin työkoneen keksijä Paavo Lehtinen.

Teksti: Petra Himberg & Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto