Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Buteyko-menetelmä
”Voisitteko kertoa buteyko-menetelmästä. Kuulemma parantaa astmaatikon oloa hengitystä parantamalla.”


Buteyko-menetelmän taustalla on havainto tai teoria siitä, että astmapotilaan oireista iso osa johtuu tiedostamattomasta liikahengityksestä, hyperventilaatiosta. Hoidon ytimessä on tietoisuus omasta hengityksestä. Buteyko on ohjattua hengityksen harjoittamista joka tähtää rauhalliseen keuhkojen tuuletukseen.


Buteyko ei kuitenkaan haasta sitä vallitsevaa näkemystä, että astman taustalla on keuhkoputkien limakalvojen tulehdus, jonka pitäminen kurissa lääkkeillä on tärkeää. Avaavan lääkkeen käyttöä sen sijaan voi parhaassa tapauksessa pystyä vähentämään. Orastavia tieteellisiä näyttöjä menetelmän toimivuudesta on kyllä olemassa.


Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015