Hyppää pääsisältöön

Järki ja tunteet ihmisen voimavaroina

Yksinjäämisen pelko ohjaa ihmisen valintoja voimakkaasti. Ihmisellä on kuitenkin usein illuusio siitä, että hänen elämänsä on selkeästi hänen omissa käsissään ja että motiivit omalle toiminnalle ovat hyvin rationaalisia.

Laumaan kuuluminen on aikoinaan ollut ihmiselle henkiinjäämiskysymys. Ravinnon ja suojan löytäminen sekä suvunjatkaminen lauman ulkopuolella ovat olleet miltei mahdottomia tavoitteita. Toisin sanoen lauman ulkopuolelle jääminen on ollut sekä vaarallista että evolutiivisesti tehotonta.

Mutta lauma voi muodostua myös riskitekijäksi, varsinkin silloin kun ihminen on valmis seuraamaan lauman johtajansa aatteita, jotka eivät toimi lauman hyväksi vaan jotakuta vastaan. Tuolloin on vaikea toimia itsenäisesti, koska ryhmäpaine ohjaa toimimaan toisin.

Kriminaalipsykiatri Hannu Lauerma korostaa kriittisen ajattelun merkitystä ihmiselle, koska tunteet meillä on jo luonnostamme. Mutta järjenkäyttöä on opeteltava. Siksi järki onkin niin arvokas ja rajallinen luonnonvara.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto