Hyppää pääsisältöön

Kaukaloväkivalta puhutti jälleen vuonna 1996

Jääkiekkoilijoiden rajut otteet nousivat jälleen uutisaiheiksi alkuvuodesta 1996 tappeluiden ja kiekkoilijan halvaantumisen myötä. Myöhemmin samana vuonna JyP:n Thomas Sjögren syyllistyi poikkeuksellisen törkeään pahoinpitelyyn hakkaamalla KalPan Tommi Kovasen sairaalakuntoon.

Tietolaatikko

Matti Veivo halvautui vuonna 1992 rankan laitataklauksen seurauksena. Veivo pääsi joulukuussa 1995 sopimukseen vakuutuskorvauksista.
Tammikuussa 1996 porvoolainen Patrik Gullström puolestaan halvautui paiskauduttuaan taklaustilanteessa kaukalon laitaa päin.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kaj Hietarinta vakuutti tammikuussa 1996, että tuomarilinjaa tultaisiin tiukentamaan. Jääkiekko on kuitenkin kontaktilaji, eikä voinut välttää, että siinä sattui kaikenlaista. "Eihän autoiluakaan lopeteta jos vähän kolareita sattuu", Hietarinta sanoo.

HIFK:n managerin Jarmo Kekäläisen mukaan tappelun uhkalla on positiivisia vaikutuksia pelimoraaliin. Tieto siitä, että selkäänajo tai korkealla mailalla pelaaminen voivat johtaa tappeluun, on omiaan rajoittamaan törkeiden keinojen käyttöä.

Elokuussa 1996 JyP HT:n Thomas Sjögren hakkasi Kalpan Tommi Kovasen tajuttomaksi harjoitusottelussa. Sjögren, jota ei tunnettu erityisen väkivaltaisena pelaajana, kertoo Kovasen häirinneen häntä ennen tilannetta toistuvasti poikittaisella mailalla ja keihästämällä.

Kovasen luistellessa ohi Sjögren pimahti täysin. Hän huitaisi Kovasta takaapäin mailallaan ja jatkoi takomalla jäähän kaatunutta uhria käsillään kasvoihin. Sjögren sai pahoinpitelystä pelikiellon, joka kattoi harjoituskauden loppuajan ja kymmenen liigaottelua. Tapaus johti myös poliisitutkintaan, mutta osapuolet sopivat korvauksista ennen oikeudenkäyntiä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto