Hyppää pääsisältöön

Tupakat pois ja piiput piiloon

Vuoden 2012 alusta lähtien tupakkaa saa ruokakaupoissa vain tiskin alta. Espoossa tupakointi kiellettiin kokonaisella asuinalueella jo pari vuotta aiemmin.

Suomi sai ensimmäisen tupakkalain vuonna 1977. Laki oli aikanaan Euroopan tiukin. Mainontakielto ja kuudentoista vuoden ikäraja herättivät myös kansainvälisten tupakkayhtiöiden kiinnostuksen.

Pelkona oli, että tupakointikiellot leviävät lumipallon lailla myös muualle Eurooppaan. Yhtiöillä oli sosiaali- ja terveysministeriössä jopa oma vakoojansa, joka raportoi virkamiesten tekemiset suoraan Yhdysvaltoihin.

Tupakkalakia on sittemmin tiukennettu useaan otteeseen. Vuonna 1995 tupruttelu työpaikoilla kiellettiin. Vuosituhannen alussa tupakointi ravintoloissa rajattiin omiin tiloihinsa, kunnes lopulta tupakointi kapakoissa kiellettiin kokonaan.

Vuoden 2012 alussa laki tiukentuu entisestään, kun kaupoissa laitetaan tupakat pois ja piiput piiloon lasten katseilta. Tupakkaa saa sen jälkeen vain tiskin alta.

Seuraavaksi uhattuna on parveketupakointi. Jo 2009 tupakointi oli kielletty Espoon Kalajärven rivitaloalueella. Jos asukas mielii panna tupakaksi, hänen on käveltävä rivitaloalueen tontin ulkopuolelle.

Suomen valtion virallisena tavoitteena on tupakoinnin lopettaminen kokonaan vuoteen 2040 mennessä.

Teksti: Marko Pulkkinen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto