Hyppää pääsisältöön

Tupakat pois ja piiput piiloon

Vuoden 2012 alusta lähtien tupakkaa saa ruokakaupoissa vain tiskin alta. Espoossa tupakointi kiellettiin kokonaisella asuinalueella jo pari vuotta aiemmin.

Suomi sai ensimmäisen tupakkalain vuonna 1977. Laki oli aikanaan Euroopan tiukin. Mainontakielto ja kuudentoista vuoden ikäraja herättivät myös kansainvälisten tupakkayhtiöiden kiinnostuksen.

Pelkona oli, että tupakointikiellot leviävät lumipallon lailla myös muualle Eurooppaan. Yhtiöillä oli sosiaali- ja terveysministeriössä jopa oma vakoojansa, joka raportoi virkamiesten tekemiset suoraan Yhdysvaltoihin.

Tupakkalakia on sittemmin tiukennettu useaan otteeseen. Vuonna 1995 tupruttelu työpaikoilla kiellettiin. Vuosituhannen alussa tupakointi ravintoloissa rajattiin omiin tiloihinsa, kunnes lopulta tupakointi kapakoissa kiellettiin kokonaan.

Vuoden 2012 alussa laki tiukentuu entisestään, kun kaupoissa laitetaan tupakat pois ja piiput piiloon lasten katseilta. Tupakkaa saa sen jälkeen vain tiskin alta.

Seuraavaksi uhattuna on parveketupakointi. Jo 2009 tupakointi oli kielletty Espoon Kalajärven rivitaloalueella. Jos asukas mielii panna tupakaksi, hänen on käveltävä rivitaloalueen tontin ulkopuolelle.

Suomen valtion virallisena tavoitteena on tupakoinnin lopettaminen kokonaan vuoteen 2040 mennessä.

Teksti: Marko Pulkkinen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto