Hyppää pääsisältöön

Mahdollisuus ehkäisyyn herätti vastustusta ja arvokysymyksiä

Syntyvyyden säännöstely mm. ehkäisypillereiden avulla jakoi vielä 1960-luvulla mielipiteet. Osa lääkäreistäkin suhtautui kielteisesti ajatukseen lasten teon lykkäyksestä. Ohjelmassa haastateltu 18 lapsisen perheen äiti toteaa, ettei halua olla se joka päättää tuleeko lapsia vai ei.

Vuonna 1966 tehdyssä katsauksessa haastatellaan taivalkoskelaista kunnanlääkäriä, 18 lapsisen perheen vanhempia, synnytys- ja naistentautien professoria sekä väestöliiton ehkäisyneuvojaa. Näkemykset ehkäisyn oikeutuksesta poikkeavat paljon toisistaan.

Ehkäisyn vastustus ei johdu tietämättömyydestä vaan ihmisten uskonnollisesta vakaumuksesta, toteaa kunnanlääkäri Kalevi Saloranta. Hän kertoo myös, että yksi yllättävä syy lasten teolle voi olla raha. Asutustilalliset saivat tuolloin maksulykkäystä tilan velasta aina lapsen syntyessä.

18 lapsen isä Veikko Tyni vastustaa syntyvyyden rajoittamista. Hän ei olisi halukas käyttämään ehkäisyä vaikka naisen terveys olisi uhattuna mahdollisen synnytyksen vuoksi ja toteaa että "ihmisen henki ja terveys on jumalan varassa"

Taivalkosken kunnanlääkäri kertoo suhtautuvansa kielteisesti ajatukseen esim. avioparista, joka haluaa lykätä lasten tekoa myöhemmäksi. Hyväksyntää ei myöskään heruisi itsenäisesti elävälle naiselle, joka haluaisi harrastaa seksiä ilman raskauden vaaraa.

Väestöliiton ehkäisyneuvonnassa asenne on avoimempi. Ehkäisyneuvoja Kaisa Turpeinen kertoo liiton tarjoavan apua ja neuvoja kaikille ehkäisyä haluaville. Synnytys- ja naistentautien professori Pentti A Järvinen toteaa, että ehkäisyn mahdollistaminen on tehokkain tapa vähentää abortteja.

Teksti: Heidi Sommar