Hyppää pääsisältöön

Sixtenin kappeli

Euroopan taloudellisessa kriisissä ei ole kyse vain huijaavista kreikkalaisista. Katastrofin siemenet kylvettiin jo vuosikymmeniä sitten, kun usea Euroopan maa alkoi velkaantua.

Yhteisen valuutan euron piti vakauttaa manner, mutta euroalueen säännöistä tuli liian väljät, ja niitä on rikottu suurissakin jäsenmaissa alusta lähtien.

Ensimmäisen pahemman kriisin iskiessä euroalueelle huomattiin, ettei kenelläkään ollut suunnitelmaa sen varalta, että jokin jäsenmaa ajautuu maksukyvyttömyyteen. Eurojärjestelmän luomisaikojen keskeinen hahmo myöntää nyt, että Euroopan poliitikkojen ja virkamieskunnan keskuudessa vallitsi toisiaan tukeva alakulttuuri: kukaan ei ymmärtänyt edes kysyä tällaisesta vaihtoehdosta.

Euron paloa on yritetty sammuttaa jo pari vuotta massiivisilla tukipaketeilla. Viimeinen toivo on asetettu Euroopan keskuspankkiin.

Sixten Korkman oli Brysselissä europrojektin vaikutusvaltaisin virkamies vuosina 1995-2005. Nyt hän paljastaa että kukaan ei koskaan kysynyt mitä tehdään, jos euromaa ajautuu maksukyvyttömäksi.

Haastatellut

  • Sixten Korkman, pääjohtaja 1995-2005, EU:n ministerineuvosto
  • Peter Nyberg, ylijohtaja 1998-2010, rahoitusmarkkinaosasto, Valtiovarainministeriö
  • Tuomas Saarenheimo, osastopäällikkö, Suomen Pankki
  • Jukka Vesala, apulaisjohtaja, Finanssivalvonta

´