Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Biohajoavat pussit aiheuttavat ongelmia jätelaitoksilla

Liian hitaasti maatuvat biohajoavat pussit ovat aiheuttaneet ongelmia kaatopaikoilla, ja yksi jäteyhtiö on kieltänyt niiden käytön kokonaan alueensa kotitalouksissa. Kuningaskuluttaja selvitti, miksi biohajoavat pussit aiheuttavat ongelmia.

Keravalainen Teemu Pakarinen törmäsi alkusyksystä omituiseen ongelmaan. Biojätteitä varten suunnitellut biohajoavat pussit kieltävät kyltti ilmestyi taloyhtiön jätekatokseen. Jäteyhtiö kelpuutti biojäteastiaansa vain paperi- tai jopa tavalliset muovipussit, mutta biopusseja ei.

- Minua tilanne lähinnä huvitti ja huvittaa vieläkin. Rupesin miettimään, että tehdäänköhän nykyään ympäristönsuojelun nimissä paljonkin sellaisia tuotteita, joilla ei ole paljonkaan merkitystä ympäristön kannalta. Lähinnä sillä on rahallista merkitystä vain tuotteen tekijöille. Tulin siihen tulokseen, että biopussi on turha väline ihmiselle, Teemu Pakarinen sanoo.

Syy biohajoavien pussien käyttökieltoon löytyi jäteyhtiöstä, tässä tapauksessa Kiertokapula Oy:stä.

- Aikaisemmin meillä sai pusseja käyttää, mutta nyt tilanne on muuttunut. Emme enää kompostoi jätettä, vaan viemme kaiken ST1:n bioetanolin käsittelylaitokselle. Siellä biohajoavat pussit ovat tuottaneet kaikenlaisia ongelmia, eli kiertyneet kuljettimiin ja tukkineet putkia, asiakaspalvelupäällikkö Liisa Sivusaari toteaa.

Tärkeintä on lajittelu

Kiertokapulan toiminta kattaa kaikkiaan 12 kuntaa Keravalta Valkeakoskelle, ja se kerää jätteitä noin 350 000 ihmiseltä. Biojätteistä tuotetaan etanolia tällä hetkellä seitsemässä ST1:n tuotantolaitoksessa, mutta vain vuosi sitten avatussa, Hämeenlinnan Bionolix -tehtaassa käytetään raaka-aineena kotitalouksien biojätettä.

Kuningaskuluttaja selvitti biohajoavien pussien käyttötilannetta myös muiden jäteyhtiöiden osalta. Kysyimme suurimmilta jäteyhtiöiltä, saako biopusseja käyttää. Valtaosan mukaan biojätepussit kelpaavat, mutta lähes aina ne kerätään talteen ennen kompostointilaitokseen ja mädätykseen menoa. Kiertokapulan lisäksi vain Lassila & Tikanoja on kieltänyt joillakin alueilla biojätepussien käytön.

Tutkijan mukaan biopusseissa on eroja, mutta tärkeintä on lajittelu:

- Ympäristön kannalta pussin materiaalin valinta ei ole niin olellinen kysymys kuin se, että ne biojätteet lajitellaan erikseen, etteivät ne pääsy sekajätteinä kaatopaikalle, sanoo tutkimusinsinööri Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Kiertokapulan alueellakaan uudet lajitteluohjeistukset eivät juuri vaikuttaneet biojätteen määrään:

- Ei voi sanoa, että se olisi vaikuttanut määrään mitenkään. Enemmän näkyy se, ettei haravointijätettä saa enää laittaa biojätteisiin, Liisa Sivusaari kertoo.

Apua uudesta pussista

Bioskan pusseja valmistava Plastiroll Oy pitää huolestuttavana sitä, ettei biohajoavia pusseja enää kaikkialla hyväksytä. Toivonkipinää tulevaisuuteen odotetaan uudesta pussilajista, jonka uskotaan tulevan markkinoille ensi vuonna.

- Näiden jäteyhtiöiden päätös pohjautuu vanhaan tietoon siitä, miten biopussit ovat käyttäytyneet aikaisemmin. Kun uutta biopussimateriaalia kehiteltiin, niin olisi ollut hyvä saada yhteydenotto jäteyhtiöistä ja heidän ongelmistaan. Tuolloin oltaisiin voitu nopeammin auttaa, kertoo Plastiroll Oy:n myyntiryhmän päällikkö Jukka Suvisalmi.

Suvisalmen mukaan uutta biohajoavaa pussia kehitellään, ja tulokset ovat olleet lupaavia.

- Se ei enää tuki laitteistoa, eikä tuotantoa haittaavaa naruakaan synny. Uskon, että tästä löytyy apu mm. Kiertokapulan alueelle. Uusi materiaali saataneen käyttöön jo alkuvuodesta 2012, Suvisalmi jatkaa.

Viiden vuoden päästä ei biohajoavia jätteitä saa viedä kaatopaikoille lainkaan, eli jätteet on lajiteltava entistä tarkemmin. Oli tapa mikä tahansa, niin tärkeintä on lajitella biojätteet erikseen. Teemua biohajoavat pussit eivät enää vakuuta.

- Luotan paperipussiin tai perinteiseen sanomalehteen. Sillä saa biojätteet parhaiten kerättyä astiaan, Teemu Pakarinen ynnää.

Janne Tolonen, Kuningaskuluttaja, Tutkiva asia

Ohjeet, miten biojätepussi taitellaan sanomalehdestä.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.