Hyppää pääsisältöön

Ensimmäisissä e-pillereissä oli norsunannos hormoneja ja haittavaikutuksia

Ensimmäiset e-pillerit popsittiin Suomessa jo 1962. Ehkäisypillereitä käytettiin riemumielin, vaikka hormonimäärät olivat korkeat ja sivuvaikutukset moninaiset. E-pillerien tuloa Suomeen muistelevat apteekkari Bengt Mattila, lääkäri Tapani Luukkainen ja kirjailija Raija Oranen.

Ehkäisypillerit täyttivät 50 vuotta vuonna 2010, jolloin niitä käytti arviolta 100 miljoonaa naista. E-pillerit mullistivat naisen elämän 1960-luvulla. Vapaa ja villi vuosikymmen pöllytti perinteisiä sukupuolirooleja ja seksuaalikäsityksiä. Naiset saivat vihdoin mahdollisuuden hallita omaa ruumistaan. Ensimmäisten e-pillerien hormonimäärät olivat hurjia ja niillä oli paljon sivuvaikutuksia. Sivuvaikutusten vuoksi e-pillerien koostumukseen tehtiin korjausliikkeitä.

Apteekkari Bengt Mattila muistelee ensimmäisten ehkäisypillerien tuloa Suomeen 1960-luvulla. Pillerien korkeat homonimäärät johtivat vakaviinkin sivuvaikutuksiin. Apteekkarit eivät kuitenkaan saaneet kertoa asiakkaalle e-pillereiden sivuvaikutuksista.

Tapani Luukkainen työskenteli 1960-luvulla Naistenklinikalla lääkärinä. Työssään hän näki naisten helpotuksen ja epätoivon. Tutkimukset osoittivat, että ensimmäisten ehkäisypillerien hormonimäärät olivat aivan liian korkeat. Luukkainen kertoo, että lääketehtaiden oli vaikea myöntyä muuttamaan e-pillerien hormonimääriä. Haittavaikutuksista kertoneille tutkijoille älähtivät niin paavi kuin lääketehtaatkin.

Pieneen pilleriin mahtuu monta näkökulmaa. Vuonna 2010 Suomessa syntyi 63 371 lasta, moni varsin harkitusti ja oikea-aikaisesti. Perhesuunnittelu ja vapaavalintainen ehkäisy eivät ole ainakaan suomalaisten syntyvyyttä vähentänyt, sillä 2000-luvulla syntyneiden lasten määrä on kasvanut 8 prosenttia. Sen sijaan seksuaalikäyttäytymiseen ehkäisypillerit toivat uutta vapautta.

Kirjailija Raija Oranen eli nuoruuttaan 1960-luvun lopulla. Oranen arvelee, että miehet iloitsivat pillereistä jopa naisia enemmän, sillä miehille avautuivat mehevät kyntömaat.

Teksti: Se päivä muutti Suomen ja Elina Yli-Ojanperä