Hyppää pääsisältöön

Miesten ehkäisypilleriä on povailtu jo pitkään

Naiset ovat popsineet ehkäisypillereitä jo 1960-luvulta lähtien, mutta lukuisista tutkimuksista huolimatta miesten e-pilleriä saadaan yhä odotella. Pitkään ennustettiin niiden tulevan markkinoille "viiden vuoden kuluessa", mutta toisin kävi.

Ehkäisypillerin kehittäminen miehille on huomattavasti vaikeampaa kuin naisille. Miehen keho tuottaa miljoonia siittiöitä päivittäin, nainen vain yhden munasolun kuukaudessa, jonka toimintaan on hormonaalisesti helpompaa puuttua.

Vuonna 1988 Suomessa uutisoitiin YK:n terveysjärjestön käynnistämästä maailmanlaajuisesta miesten ehkäisypilleritutkimuksesta, jossa myös Suomi oli mukana.
Tutkimusta tehtiin Turussa ja kokeiluun osallistuville miehille annettiin kerran viikossa testosteronihormonia, joka vaikutti siittiöiden tuotantoon. Ehkäisyteho ei kuitenkaan ollut riittävä.

Jutussa haastatellaan myös tavallisia ihmisiä suhtautumisesta miesten e-pillereihin. Kommentit ovat sekä naisilla että miehillä myönteisiä. Tutkimukseen osallistunut lääkäri toteaa että "se ettei miehet haluaisi osallistua ehkäisyyn on pelkkä myytti."

Vuonna 2000 povailtiin jälleen, että miesten ehkäisypilleri on tulossa markkinoille noin viiden vuoden kuluttua. Väestöliitto oli tuolloin mukana tutkimuksessa, jossa testattiin ehkäisyä suomalaisilla, englantilaisilla ja saksalaisilla miehillä. Koehenkilöt saivat testosteroniruiskeita sekä keltarauhashormonia. Osalla koehenkilöistä havaittiin sivuvaikutuksena mielialanvaihtelua. Ehkäisyteho ei edelläänkään ollut riittävä.

Ihmisten lisäksi hormonien vaikutukset näkyvät myös luonnossa, sillä ne kulkeutuvat jätevesien kautta vesistöihin. Jutussa pohditaankin mitä seuraamuksia lisääntyvällä hormonien käytöllä on ympäristöön.

2000-luvun lopulla lääkefirmat luopuivat miesten e-pillerin kehittämisestä, mutta tutkimuksia tehdään yhä mm. WHO:n toimesta.

Vuonna 2009 uutisoitiin tutkimuksesta, joka avasi mahdollisuuksia miesten e-pillereiden tarkempaan kehittämiseen geeniteknologiaa hyödyntäen.

Teksti: Heidi Sommar