Hyppää pääsisältöön

Helsingin uusi marmoriteatteri oli kallis mutta kaunis

Kriittinen Hannu Karpokin heltyy Helsingin uuden kaupunginteatterin edessä. Siitä maksettu 33 miljoonaa markkaa on "suuri hinta", mutta lopputuloksena on Karpon mielestä pääkaupungin hienoin rakennus.

Kaupunginteatterin aikaansaaminen oli kestänyt kahdeksan vuotta. Vuonna 1959 julistettiin rakennuksen suunnittelukilpailu, jonka voitti Timo Penttilä.

Rakennustyöt alkoivat 1965, ja syksyllä 1967 talo oli valmis. Television ryhmä tutustui siihen kaksi päivää ennen vihkiäisiä. Ohjelmassa esitellään teatterin prameaa ulkokuorta ja seurataan Peer Gyntin harjoituksia.

"Marmoriteatterissa" kelpasi näyttää naistenhuonettakin. Sen pöydät olivat teakia, seinät lattiasta kattoon asti peililasia ja istuimet pehmeää, vaaleaa nahkaa.

Kaikenlaisia vaikeuksia oli ollut "aivan kuin neitsyen kanssa ennen vihkiäisiä", toteaa muuan haastateltava. Yksi näyttelijöistä kehuu olosuhteita ihanteellisiksi.

Teatterinjohtaja Eugen Terttulalla sen sijaan oli hieman sopeutumisvaikeuksia, hän kun on tottunut paljon kehnompiin olosuhteisiin.

Teksti: Jukka Lindfors