Hyppää pääsisältöön

Nälkä pois -kampanjassa jaettiin myös ravinto-ohjeita suomalaisille

Maailman nälänhätä teki 1960-luvun alussa vasta tuloaan suomalaiseen tietoisuuteen. FAO:n "Nälkä pois maailmasta" -kampanjaa selostettiin vuonna 1961 uutisissa levollisesti. Lopuksi saivat suomalaisetkin ohjeita "parhaan mahdollisen työtehon" saavuttamiseksi.

Vuonna 1961 arvioitiin, että 10-15 prosenttia maailman ihmisistä näki nälkää. Uutisten haastattelema dosentti Martti Karvonen luonnehtii määrää hämmästyttäväksi.

Jos huomioitiin myös ne, jotka kärsivät yksipuolisesta ravinnosta, nälkäisten lukumäärä nousi noin puoleen ihmiskunnasta. Osasyynä oli väkiluku, mutta tärkeämpänä Karvonen piti maatalouden alikehittyneisyyttä.

Nälkä heikentää ihmisen suorituskykyä, Karvonen valistaa. Nälkäinen ihminen on apaattinen ja veltto eikä pysty kohentamaan asemaansa. Hän on rajoittunut myös henkisesti: koko mielenkiinto suuntautuu ruuansaantiin, eikä hän kykene omaksumaan kulttuuria ja tekniikkaa.

Myös suomalaisten ravinnossa oli puutteita etenkin raudan osalta. Karvonen lohduttaa kuitenkin leikillisesti, ettei sentään ole tarvis ruveta popsimaan rautanauloja tai -tabletteja. Monipuolinen ja vaihteleva ruoka riittää kyllä.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto