Hyppää pääsisältöön

Farkkujen kaavat vain muistoksi jäi

Ensimmäisten tehdasvalmisteisten farkkujen kaavat kopioitiin Suomeen kanadalaisen merimiehen työhousuista.

1950-luvun alussa denim-kankaasta valmistetut farkut löivät läpi maailmalla. Myös Suomessa oltiin tietoisia uudesta nuorisomuodista, vaikka Suomessa ei farkkuja valmistettukaan. Innokkaimmat kävivät ostamassa omansa satamissa vierailleilta merimiehiltä.

Myös ensimmäisten suomalaisten tehdasvalmisteisten farkkujen takaa löytyy merimies. Syksyllä 1954 kanadalainen seilori asteli ulkoiluvaatteita Helsingin Vallilassa valmistaneen Vaaksa Oy:n tehtaille ja halusi uudet housut.

Tehtaan johtaja Reino Lilja ehdotti miehelle vaihtokauppaa: vaihda kuluneet farkkusi uusiin housuihin ja takkiin. Kaupat syntyivät ja merimiehen farkuista otetuista kaavoista alettiin valmistaa suomalaisia Väiski-farmeita.

Farkut rantautuivat pikkuhiljaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Housut tyttöjen jalassa olivat jotakin ennennäkemätöntä. Längelmäellä nuoruutensa viettänyt Hannu Järvinen muistelee, kuinka mustiin farkkuihin pukeutunut koululaistyttö oli "tyrmistyttävä näky".

Teksti: Marko Pulkkinen

Kommentit