Hyppää pääsisältöön

Hotelli Palace oli Helsingin moderni majapaikka

Hotelli Palace valmistui parahiksi Helsingin olympialaisten alla. Modernismin loistokkaaseen lippulaivaan tutustutettiin tulevina vuosina lukemattomat ulkomaiset arvovieraat, ja sen tilat soveltuivat monien edustavien kokousten ja esitysten järjestämiseen.

Vuonna 1951 Helsinki valmistautui vastaanottamaan olympiavieraita. Kiireellä rakennettiin mm. Olympialaiturin tullipaviljonkia ja Hotelli Palacea.

Olympialaisia seuraavana syksynä Palacessa järjestettiin mm. Helsingin hiusmuotinäytös. Talven muodille olivat ominaista lilan ja sinisen tai vienon punaiset värihuuhtelut. Muodin viimeinen sana oli kuitenkin hiusten maalaus siveltimellä tai ruiskulla. Mukana esityksessä on myös tuleva Suomen Neito Lenita Airisto.

Palace oli kuuluisa myös korkeatasoisesta ruuastaan. Yhdysvaltain Euroopan joukkojen muonitusmestari eversti Wallin kävi vuonna 1957 ihastelemassa hotellin uudenaikaisen keittiön välineistöä.

Hotelli ei suonut silmänruokaa pelkästään ulkokuorellaan ja interiöörillään, vaan sillä oli tarjottavanaan myös katolta aukeava Helsingin maisema. Toukokuussa 1960 kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Teuvo Aura esittelee Oslon kaupungin edustajalle Kauppatorin näkymiä Palacen parvekkeelta.

Tietolaatikko

Hotelli Palacen rakennuksen ovat piirtäneet Viljo Revell ja Keijo Petäjä. Rakennustyöstä vastasi A.W. Liljeberg, joka rakensi samaan aikaan myös Etelärannan Olympialaituria.
Palacen talo kulki aluksi nimellä Teollisuuskeskus. Alun perin kyseessä oli Suomen työnantajain keskusliiton toimitilahanke, johon yhdistettiin idea hotellista ja ravintolasta.
Sisätilojen suunnitteluryhmää johti Olli Borg, ja sen muut jäsenet olivat Styrbjörn Andersin, Olavi Hänninen, Lars-Gunnar Nordström ja Antti Nurmesniemi. Modernismia edustavaa rakennusta on luonnehdittu suomalaisen taideteollisuuden käyntikortiksi.