Hyppää pääsisältöön

Little Ray: I'm Henry the VIII, I Am

Tiskaava mies oli 1960-luvulla ratkiriemukas vitsin aihe. Herman's Hermitsin huippusuositun hitin suomalaistulkinnassa päähenkilö on pahasti Siiri Angerkosken tossun alla.

Tietolaatikko

Laulaja Little Rayn taakse kätkeytyi muusikko ja levytuottaja Reino Bäckman. Hän toimi 1960-luvulla Musiikkitalo Westerlundissa ja sittemmin Suomen EMIssä.

I'm Henry the VIII, I Am on alun perin brittiläinen music hall -laulu 1900-luvun alusta. Brittibändi Herman's Hermits teki siitä megahitin vuonna 1965.

Laulun otsikko viittaa tietenkin monista avioliitoistaan kuuluisaan kuningas Henrik VIII:een. Tässä tapauksessa kyse on kuitenkin Henry-nimisiin miehiin mieltyneestä leskirouvasta, jolla on aiemmin ollut jo seitsemän samannimistä aviomiestä.

Kuukauden suositut -ohjelman sketsissä mieskertoja on pantu kotitöihin, jotka tähän aikaan kuuluivat vielä usein pelkästään naiselle. Vaimo, jota näyttelee Pekka Puupää -filmien Justiinana tunnettu Siiri Angerkoski, on varsinainen pirttihirmu. Välissä nähdään seitsemän entistä aviomiestä taivaassa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto