Hyppää pääsisältöön

Talkkunasta uusi vanha tuttu

Talkkunaa ja mustikkasmoothieta. Kuva: Jenny Huttunen

Talkkuna on jauhovalmiste, joka valmistetaan keittämällä jyvät vesihöyryssä ja paahtamalla ne kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan jauhoksi. Se, kuinka voimakkaasti jyvät paahdetaan ja karkeaksi jauho jätetään, vaihtelee ympäri Suomen.

Nykyinen talkkuna valmistetaan teollisesti - valmistuksessa pyritään kuitenkin noudattamaan perinteitä. Karjalaisten ja savolaisten talkkuna on valmistettu pääasiassa ohrasta, kun taas Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista. Hämäläinen talkkuna on kuitupitoisempaa, koska siihen on lisätty ohran ja kauran lisäksi herneitä ja papuja.

- Talkkunasta on vahvoja mielipiteitä alueellisesti - eli mihin makuun kukin on tottunut, kertoo Laihian maltaan tuotekehityspäällikkö Henrietta Gullman.


Kuitu pitää nälän loitolla

Talkkuna sisältää valmistajasta riippuen keskimäärin 20 - 26 grammaa kuitua 100 grammaa kohden. Hiilihydraatteja 100 grammassa on 50 - 70 gramman välillä. Erittäin kuitupitoisena talkkuna ylläpitää suoliston kuntoa ja toimintaa.

Karppaajan ruokavalioon talkkunan saa sopimaan hyvin, sillä talkkunassa on kauran hyvät rasvat.

- Kolmella ruokalusikallisella talkkunaa vaikka maustamattoman viilin joukossa saa jo lähes puolet päivän kuitutarpeesta, Henrietta Gullman kertoo.

Karppauksessa puhuttaa hiilarien korvaaminen kovilla rasvoilla. Talkkunan rasvakoostumus on kasviperäistä ja se sisältää kauran hyviä kuituja.
- Karppauksessa puhuttaa hiilarien korvaaminen kovilla rasvoilla. Talkkunan rasvakoostumus on kasviperäistä ja se sisältää kauran hyviä kuituja.

Tutut, perinteiset perusmaut pitävät pintansa hyvin nykyäänkin. Mämmi, kotikalja ja hernekeitto ovat vanhoja hyviä tuotteita, ja talkkuna voidaan lukea yhdeksi näistä.

Talkkunaa myydään tasaisesti ympäri vuoden, vaikka kesä tekeekin oman piikkinsä.

- Talkkuna on tyypillisesti kesäajan ruoka, vanhemmat talkkunan käyttäjät yhdistävät sen kesään ja mustikka-aikaan.


Tutustu talkkunaan ruokalusikallisella kerrallaan

Jos talkkuna on vielä tuntematon, kannattaa ensimmäiseksi kokeilla sitä jälkiruokana.

Henrietta Gullman suosittelee marjahyvettä, joka valmistuu nopeasti maitorahkasta, vanilijakastikkeesta, fariinisokerista ja marjoista. Jouluaikaan marjojen tilalla voi käyttää luumuja.

- Talkkuna maistuu jälkiruuassa, muttei voimakkaasti. Tämä on sopiva karppaajan välipala, jos korvaa vanilijakastikkeen vaikka kermalla.

Nopeammin talkkunan kanssa pääsee tutuksi kokeilemalla sitä mustikkajogurtin kanssa. Ruokalusikallinen talkkunaa yhtä jogurttipurkkia kohden riittää.

- Mustikka ja talkkuna ovat perinteinen yhdistelmä, maut sopivat todella hyvin yhteen.

Leivonnassa talkkunalla voi korvata osan vehnäjauhoista, jolloin takina on kuitupitoisempaa. 

Linkit:

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka