Hyppää pääsisältöön

Brittiläinen yliopisto: hittiyhtälö erottaa 60 % todennäköisyydellä pääseekö biisi listalle

Bristolin yliopiston uumenissa on otettu näytteitä kymmenistä listahiteistä ja koodattu tietokoneohjelma, joka arvioi biisin hittipotentiaalin. Tanssittavuuden merkitys on kasvanut 80-luvulta lähtien.

Jennifer Lopez // Kuva: myspace.com/jenniferlopez

Noin kolmeminuuttinen tiettyyn rakenteeseen muotoiltu kappale kertosäkeellä, joka jää päähän soimaan ja saa laulamaan mukana - eikö? Asiaa pohtinut Brittiläisen yliopiston tutkijatiimi on mennyt pintaa syvemmälle. Sen kehittämän yhtälön pohjalta on koodattu tietokoneohjelma, johon on syötetty TOP40-biisejä vuodesta 1961 alkaen. Ohjelma tunnistaa 60 prosentin todennäköisyydellä listahitit. Kaiken kaikkiaan yhtälössä otetaan huomioon 23 erilaista arvoa, jotka irrotetaan biisistä. Esimerkkeinä mainitaan nopeus, äänenvoimakkuus, tanssittavuus ja harmoninen yksinkertaisuus.

Tiiminvetäjä, tohtori Tijl De Bie sanoo, että yhtälön parissa työskentely on osoittanut, miten suositut laulut ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana. Helposti tanssittavt biisit ovat yleistyneet hittibiisien joukossa 80-luvulta lähtien. Sitä ennen tanssittavuudella ei ollut merkitystä hittipotentiaalille. 90-luvulta lähtien hittien tahtilajit ovat yksinkertaistuneet ja tasajakoiset ovat yleistyneet, kuten esimerkiksi 4/4 -tahtilaji.

- Musiikkimaut kehittyvät, mikä tarkoittaa, että hittipotentiaali-yhtälömme täytyy kehittyä myös. Itse asiassa, tutkimuksemme osoittaa, että potentiaali on sidoksissa aikakauteen. Tähän saattaa vaikuttaa se, että dominoiva musiikkityyli, kulttuuri ja ympäristö muuttuvat.

Esimerkiksi nettikampanjoiden luomat yllätyshitit ovat yhtälölle myrkkyä. Se johtuu siitä, että kaava arvioi vain musiikillisia ominaisuuksia, eikä osaa huomioida ulkomaailman muuttujia. Tällaisesta käy esimerkkinä X Factor -voittajaa vastaan parina viime jouluna käydyt sinkkukampanjat, joissa aktivistit ovat ostaneet listaykköseksi Rage Against the Machinen vanhan biisin tai The Trashmenin Surfin' Birdin.

Se ei osaa myöskään arvioida markkinoinnin vaikutusta biisin menestykseen.

Lähteet: BBC

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.