Hyppää pääsisältöön

Joulu sairaalassa

– Vuosi sitten ajateltiin, että jos Reetta ei pääse täältä jouluksi kotiin, niin sitten muu sakki tulee tänne sairaalaan ja vietämme joulun täällä, muistelee Tiina Piippo vuoden takaisia tapahtumia.

Ylivieskalainen Reetta Piippo sairastui akuuttiin leukemiaan lokakuussa 2010. Hoidot alkoivat heti diagnoosin saamisen jälkeen, ja Reetta joutui muutaman kuukauden mittaiseen eristykseen.

Tätä nykyä Reetta on kantasolusiirtopotilas ja tullut Oulun yliopistolliseen sairaalaan vain päiväkäynnille.

YLE Akuutti– Sehän oli kaikin puolin sokki, kun jouduttiin siihen koppihoitoon. Siinä ollaan muutaman neliön huoneessa, josta lapsi ei saa poistua ollenkaan. Desinfioidaan mennen, tullen ja palatessa. Mutta Reetta on aina ollut kova tekemään käsillään, ja samaten minä itse. Nyt kun minulla oli kerrankin aikaa olla lapseni kanssa kellon ympäri, hyödynsimme asian ja rupesimme askartelemaan joulukortteja, Tiina kertoo.

– Joihinkin kortteihin tehtiin tonttuja ja joihinkin pelkkiä jouluasioita. Ja sitten joissakin oli poroja ja semmoisia kynttilöitä, Reetta muistaa.

– Ja kerropa, mitä sä niillä rahoilla teit, kun myit niitä kortteja. Mitä sä ostit? Tiina-äiti kysyy.

YLE Akuutti– Ostin mun siskoille joululahjaksi sellaiset huovutetut pipot, vastaa Reetta hymyillen.

– Kun Reetan hiukset lähtivät viime syksynä, kävin ostamassa kauppahallista hänelle huovutetun pipon. Pipo oli Reetan mielestä niin ihana, että hän sai idean tehdä niin paljon kortteja, että saa ostettua siskoilleen samanlaiset. Yksi syksyn kohokohtia olikin, kun Reetta sai erikseen ulkoiluluvan ja pääsi muutamaksi minuutiksi kauppahalliin maskin kanssa ja sai valita pipot kolmelle sisarelleen, Tiina kertoo.

Omannäköinen tapa juhlia

Oulun yliopistollisen sairaalan lasten syöpäosastolla on lukuisia pieniä potilaita, jotka joutuvat olemaan osastolla pitempiä aikoja. Jotta sairaala-arkeen tulisi vaihtelua, juhlapyhiä vietetään pitkän kaavan mukaan ja järjestään erilaista ohjelmaa.

YLE Akuutti– Rupeamme valmistelemaan joulua hyvissä ajoin. Lapset koristelevat osaston ja leipovat piparkakkuja. Ennen joulua vanhempainkerho järjestää ison pikkujoulujuhlan lapsille, heidän perheilleen sekä henkilökunnalle. Siellä on joulupukki ja muuta ohjelmaa, kertoo osaston 51:n sairaanhoitaja Pirjo Valtonen.

Monet lapsista pääsevät joulunpyhiksi kotiin, mutta osalle kotiinlähtö ei ole mahdollista.

– Lapset saavat silloin perheensä tänne, ja kaikki pyrkivät pääsemään viettämään joulua omien lastensa luo. Täällä käy joulupukki ja lapset saavat lahjoja. Vanhemmat järjestävät ruokailunsa itse. Haluamme, että perheet saavat järjestää oman näköisensä joulun ja lapsilla olisi mahdollisimman mukavaa. Lapsethan sen joulun tekevät, Pirjo kertoo.

Jouluksi kotiin

YLE AkuuttiPiipon perhe sai viime jouluna mieluisan joululahjan:

– Pääsimme lähtemään kotiin aatonaattona ja omien laskelmiemme mukaan vielä muutamaa tuntia aikaisemmin. Se oli itselle tosi iso joululahja, kun kuvittelimme, että pääsemme lähtemään kenties vasta aattona. Reetta halusi soittaa saman tien isälleen, kun kuuli asiasta, Tiina naurahtaa.

– Halusin, että siellä on kinkku valmiina, kun tulen ja joulukuusi sisällä, Reetta kertoo iloisena.

– Kyllähän siinä semmoisen ylimääräisen hössötyksen ja kulissien merkitykset vähenevät ja ihan muut arvot nousevat arvoon arvaamattomaan. Se materian määrä ja jouluhysteria ovat inhottavia asioita. Kyllä siinä pitäisi pystyä paljon muitakin asioita kokemaan, Tiina toteaa.

Toimittaja: TITTA VILPA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 21.12.2015