Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset 20.12.2011

Uusi probiootti suolistotulehdukseen?

”Markkinoilla on uusi probioottilääke, jonka pitäisi vaikuttaa tervehdyttävästi suolistotulehdukseen, colitis ulcerosaan. Onko lääke kallis ja onko siitä oikeasti hyötyä?”

Probiootit ovat hyötybakteereja, maitohappobakteereja. Tällä hetkellä ne ovat valtavan kiinnostuksen kohteena: tutkitaan, voisivatko ne vähentää lasten allergioita ja auttaa vaikkapa suolistosairauksissa. Jälkimmäisten kohdalla niiden merkitys voisi olla se, että kun esimerkiksi colitis ulcerosassa eli haavaisessa paksusuolitulehduksessa immuunipuolustus hyökkää suolistoa vastaan, saattaa hyötybakteeri toimia hoidon tukena. Sellaisia havaintoja jonkin verran on, että oikean lääkehoidon lisänä probiootit saattavat vähentää pahentumisvaiheita. Lääkkeitä probiootit eivät kuitenkaan ole, vaan ravintolisiä.

Jokin aika sitten markkinoille tuli VSL 3 -niminen valmiste, johon kysyjä saattaa viitata. Siinä on kahdeksaa eri bakteerikantaa. Mutta tieteellinen näyttö siitä, että juuri tämä toimisi paremmin kuin joku muu, puuttuu. Lisäksi valmiste on tosiaan aika kallis, parisen euroa päivässä. Mutta voi tätä toki kokeilla, jos kukkaro sen kestää.

Korvaan kiinni jäänyt putki

YLE Akuutti

”Kouluikäisellä pojallamme on edelleen tuubi korvakäytävässä kiinni, vaikka se on irronnut paikoiltaan jo joskus kolme tai neljä vuotta sitten. Lastenlääkäri koitti kerran vetää sen irti, mutta se oli ilmeisesti jotenkin liimautunut kiinni. Tuubi ei lähtenyt, mutta poika huusi. Pitäisikö se jotenkin kuitenkin saada sieltä pois, eikö se kerää likaa ja vaikkua ympärilleen? Kuuroutuu vielä koko poika.”

Ilmastointiputkihan laitetaan tärykalvolle korvatulehduskierteen katkaisemiseksi. Tämä tuubihan itsestään putkahtaa pois kalvosta ja kulkeutuu vähitellen ulos, ainakin yleensä. Joskus käy sitten niin, että putki jääkin kiinni tiukkaan vaikkunokareeseen, joka taas lujasti kiinni korvakäytävän ihossa. Jos tärykalvo on ehjä, voi korvaan laittaa vaikka vahanliuotinta ja huuhtaista pois, jolloin tuubinkin pitäisi sieltä tulla. Putki ei kylläkään aiheuta mitään kuulonalenemaa tai tulehdusta, joten mitään pakottavaa tarvetta sen poistamiselle ei ole.

Laulajan katoava ääni

YLE Akuutti

”Toimin laulajana yhtyeessämme. Emme ole kovin aktiivisia treenaamaan tai keikkailemaan, mutta jokaisen treenin tai keikan jälkeen ääneni menee lähes kokonaan ja saattaa olla päivän-parikin poissa, myös kipua kurkunpäässä saattaa tuntua jälkeenpäin. Kannattaisiko nyt lopettaa lauluhommat hyvissä ajoin vai mitä?”

Kyseessä lienee toiminnallinen äänihäiriö, joka liittyy äänenkäyttöön. Tässä voi olla niin, että laulajan äänihuulet tai koko äänentuottomekanismi ei ehkä sovi juuri hänen esittämäänsä musiikkiin. Foniatrilta voisi saada hyviä vinkkejä asian korjaamiseksi, kunhan hän on äänihuulet tutkinut. Voice massage – äänihieronta – saattaa auttaa sekin. Siinä hierotaan kaikkia niitä lihaksia, jotka tarvitaan äänentuottoon: rintakehän alue, kaula, kieli ja niin edelleen. Tällä pyritään rentouttamaan äänentuottamista.

Rautaa ruokavaliosta

YLE Akuutti

”Mitä pitäisi syödä, kun tarvitsisi saada lisää rautaa?”

Lievä anemia on aika yleistä varsinkin nuorilla naisilla, heillä rautavarastot ovat monesti tyhjät. On hyvä muistaa, että eläinkunnassa rauta on hemimuodossa, niin kuin meidän omassa elimistössämmekin. Lihasta raita siis imeytyy paljon paremmin kuin kasvikunnan tuotteista. Ja lihassa sitä rautaa on, esimerkiksi porossa on paljon. Ruisleivässä on paljon, samoin herneissä ja pavuissa.

Eniten rautaa sisältävät elintarvikkeet:

Kuivattu oregano 44 mg/100g

Kuivattu basilika 42 mg/100g

Veri 41.9 mg/100g

Sian maksa 31.4 mg/100g

Poron maksa 31 mg/100g

Mustapippuri 28.9 mg/100g

Merilevä spirulina 28.5 mg/100g

Veriohukainen 21.8 mg/100g

Keitetty maksa 21 mg/100g

Maksapaisti 20.6 mg/100g

(THL)

> Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskuri rautapitoisille ruuille

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 8.1.2016