Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Rautaa ruokavaliosta




”Mitä pitäisi syödä, kun tarvitsisi saada lisää rautaa?”


Lievä anemia on aika yleistä varsinkin nuorilla naisilla, heillä rautavarastot ovat monesti tyhjät.

On hyvä muistaa, että eläinkunnassa rauta on hemimuodossa, niin kuin meidän omassa elimistössämmekin. Lihasta raita siis imeytyy paljon paremmin kuin kasvikunnan tuotteista. Ja lihassa sitä rautaa on, esimerkiksi porossa on paljon. Ruisleivässä on paljon, samoin herneissä ja pavuissa.


Eniten rautaa sisältävät elintarvikkeet:


Kuivattu oregano 44 mg/100g

Kuivattu basilika 42 mg/100g

Veri 41.9 mg/100g

Sian maksa 31.4 mg/100g

Poron maksa 31 mg/100g

Mustapippuri 28.9 mg/100g

Merilevä spirulina 28.5 mg/100g

Veriohukainen 21.8 mg/100g

Keitetty maksa 21 mg/100g

Maksapaisti 20.6 mg/100g

(THL)

> Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskuri rautapitoisille ruuille

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 7.1.2016