Hyppää pääsisältöön

Vakoojan paljastus: Tietokonepelifirma on CIA:n propagandatoimisto

Sotapeleillä on Iranilaisen vakoojan mukaan salainen tarkoitus.

Fall of Sirte: Gaddafi's Last Stand -pelin mainoskuv // Kuva: Kuma Games

Iranilainen vakooja on kertonut työskennelleensä amerikkalaiselle tietokonepeliyritykselle, jonka tarkoituksena oli levittää Lähi-idän politiikkaan vaikuttavaa propagandaa osana pelien sisältöä. Miehen mukaan kaiken taustalla oli CIA.

Syytetty pelifirma on Kuma, joka työstää mm. sotapelejä tosi elämän sotatilanteista. Pelifirma kohautti tovi sitten julkaisemalla pelin Osama bin Ladenin metsästyksestä ja onpa Kuman sotapeleissä jahdattu Gaddafiakin. Iranilaisella TV-kanavalla puhunut ex-vakooja kertoi avoimesti työskentelystään pelifirmalle.

- Menin töihin Kumalle. Se oli tietokonefirma, joka sai rahaa CIA:lta. Raha oli tarkoitettu yleistä mielipidettä manipuloivien pelien tuotantoon, suunnitteluun ja jakeluun ympäri Lähi-Itää. Yrityksen tarkoituksena oli vakuuttaa Iranilaiset, sekä koko maailma, siitä että mitä tahansa USA ulkomailla tekeekin, on sillä hyvä tarkoitus.

Kuman johto ei ole kohua kommentoinut, mutta Kotaku -peliblogin haastattelussa jo 2006 ollut firma paljasti jo silloin tehneensä aiemmin yhteistyötä Yhdysvaltain armeijan kanssa opetuspelien muodossa.

Lähteet: Kotaku.com

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.