Hyppää pääsisältöön

Lehtien viinijutut närästivät viranomaisia

Lehdet alkoivat tehdä juttuja viineistä 1980-luvulla. Viinikirjoittelun pioneereja yritettiin kuitenkin saada luopumaan alkoholiaiheista. Lehdentekijät saivat viranomaisilta käskeviä puheluita ja tiukkoja tulkintoja lakipykälistä.

Viini oli 80-luvulla havaittu lehdistössä yhtä hyväksi jutun aiheeksi kuin mikä tahansa muukin asia tai ilmiö. Tekijöiden mukaan viini alkoi vähitellen vaatia ääntään kuuluviin ja siihen tuntui myös kytkeytyvän metsäsuomalaisuuden vasta-arvoja, kuten eurooppalaisuus ja kaupunkilaisuus.

Ensimmäisenä viinijuttuja tuli Uuteen Suomeen ja City-lehteen. Sittemmin perustettiin aiheelle omistautunut Viini-lehti.

Viranomaisia lehtien uusi aluevaltaus kuitenkin närästi. Viini-lehden perustajaa Juha Berglundia muistutettiin Alkosta puhelimitse, että alkoholin ja viinin mainostaminen on kiellettyä.

Myös City-lehteä ojennettiin lankoja pitkin, ettei alkoholista voi kirjoittaa merkkien nimillä. Cityn perustaja Eeropekka Rislakki ei kuitenkan löytänyt laista tällaisia pykäliä ja hänen mukaansa puhelu oli tyypillistä virkamiespelottelua.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto