Hyppää pääsisältöön

Kun Interrail tuli ei Pellekään tahtonut jäädä

Vuonna 1972 Kansainvälinen rautatieliitto juhlisti 50-vuotista taivaltaan nuorille suunnatulla Interrail-kortilla. 70-luvun reilaajat muusikko Pelle Miljoona ja toimittaja Ilkka Malmberg muistelevat kolikkojen laskemista ja öitä makuupussissa taivasalla.

Tietolaatikko

Interrail-ohjelma aloitettiin vuonna 1972 ja mukana oli 21 maata. Lippujen yläikäraja oli 21 vuotta.

Suomesta suuntasi jo ensimmäisenä vuonna 12 000 nuorta kohti Eurooppaa. Määrä oli suurempi kuin missään muussa Euroopan maassa. Väliaikaiseksi suunniteltu interrail oli tullut jäädäkseen.

Vuonna 1976 Interrail-kortin yläikäraja nostettiin 23 vuoteen, myöhemmin 26 vuoteen. Vuonna 1988 ikärajat poistettiin kokonaan.

Vuoden 1977 interrail muutti haminalaisnuorukaisen Petri Tiilin elämän, sillä Lontoosta tarttui mukaan punk-musiikki ja pian mies tunnettiinkin Suomessa nimellä Pelle Miljoona.

– Ensin olin pari kuukautta kesätöissä Haminan satamassa ja sen jälkeen suuntasin interrailille. Se tunne, kun pääsi manner-Eurooppaan, oli kyllä ihan mieletön, Pelle muistelee 70-luvun kesiä.

– Fyrkkaa oli aina vähän. Oikeastaan koskaan ei ollut varaa syödä missään ravintoloissa, yleensä käytiin ostamassa patonkia, juustoa ja hedelmiä ja syötiin ne jossain puistossa, jossa nukuttiin jos ei oltu nukkumassa rautatieasemalla. Sisällä tuli nukuttua tosi harvoin.

Toimittaja Ilkka Malmberg (reilaaja vuodesta 1972) pitää interrailin aiheuttamaa muutosta valtavana.

– Nuoret tottuivat puhumaan niitä kieliä, joita koulussa opetettiin. Ne ihmiset, jotka veivät Suomen Euroopan Unioniin, oli interrail-sukupolvea, Malmberg kiteyttää.

Interraililla on pitkät jäljet. Kun Eurooppa oli kierretty, Pelle, Ilkka ja kumppanit suuntasivat reppumatkalle Latinalaiseen Amerikkaan ja Aasiaan

– Reppumatkailussahan on ihan samoja asioita kuin interrailissa ja reppumatkailu onkin selvää jatkumoa reilailulle. Oli vapaus mennä mihin haluaa ja molempiin liittyi tietynlainen köyhäily: eletään halvalla ja vaikka olisi ollut varaakin niin ei menty hotelliin tai ravintolaan saati että olisi lennetty, koska se oli väärä tyyli, Malmberg sanoo.

Teksti: Marko Pulkkinen