Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Matala syke raskauden jälkeen”Olen 30-vuotias viiden lapsen äiti, ja olen ollut aina kova urheilemaan. Nyt minulla on kuukauden ikäinen vauva ja olen taas aloitellut urheilua. Ongelmana on se, etten saa sykettä helposti nousemaan. Mielestäni aika kovassakin rasituksessa syke nousi vain sataankahteenkymmeneen. Pitäisikö tästä olla huolissaan?”

Synnytyksestä on vielä aika vähän aikaa. Raskauden aikanahan verenkiertoelimistö käy läpi suuren muutoksen. Sydämen pumppauskyky ja minuuttivolyymi kasvaa, verimääräkin kasvaa. Kuukaudessa sydän ei vielä ehdi palata raskautta edeltävään aikaan.

Kyseessä ei siis ole mikään sairaus tai häiriö, josta pitäisi olla huolissaan, vaan fysiologia ei ole vain vielä palannut entiselleen. Voisi sanoa, että sydän tavallaan elää vielä raskauden aikaa, ja hoitaa hommansa omalla tavallaan.

Heti synnytyksen jälkeen ei kovin rankkaa rasitusta suositella, vaan rasitusta kannattaa lisätä pikku hiljaa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 30.11.2015